Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: 5 παιδικές ταινίες μικρού μήκους που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα

Πώς μιλάς σε ένα μικρό παιδί για τον ρατσισμό; Η αλήθεια είναι, ότι δεν θα έπρεπε καν να χρειάζεται να μιλήσει κανείς για το αυτονόητο: Για το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι, όσο κι αν διαφέρουν από εμάς, είναι ίσοι μας και αξίζουν τον σεβασμό μας. Επειδή, ωστόσο, τα κρούσματα ρατσισμού στη χώρα μας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την εισροή προσφύγων, και επειδή δυστυχώς αυτά λαμβάνουν χώρα ακόμα και μέσα σε σχολεία, μολύνοντας τις παιδικές συνειδήσεις, είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ να δράσουμε.

Η οθόνη, που τόσο έχουμε δαιμονοποιήσει, μπορεί για τον λόγο αυτό να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο για να μεταφέρουμε στα παιδιά το σημαντικό αντιρατσιστικό μήνυμα.

Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, πέντε εξαιρετικές παιδικές ταινίες μικρού μήκους, δύο ελληνικές από την εκπαιδευτική τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, μία πολυβραβευμένη ταινία από το Ισραήλ και μία από τη Γαλλία που αξίζει σήμερα να παρακολουθήσουμε με τα παιδιά μας. Η τελευταία, το «Τζαφάρ», δεν είναι αμιγώς παιδική, ωστόσο μπορείτε κάλλιστα να την δείτε με το παιδί σας…

Με άλλοτε ευχάριστο, άλλοτε συμβολικό και άλλοτε άμεσο τρόπο οι  παρακάτω ταινίες θα ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά στις έννοιες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και θα τα μάθουν ότι το διαφορετικό δεν απειλεί, αλλά εμπλουτίζει τη ζωή μας! Απολαύστε τις:

Στη Ζυμαροχώρα

Όταν τα ζυμαράκια πρωτοσυνάντησαν τις σοκολάτες, ανησύχησαν τόσο που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πόσο πολύ θα ταίριαζαν μαζί!

Ένα Τρίγωνο στη Χώρα των Κύκλων

Μια μελωδική ιστορία που αποδεικνύει, ότι το πιο ωραίο τραγούδι είναι αυτό που αποτελείται από πολλές νότες και πολλά μουσικά όργανα!

Το Παράξενο Φρούτο

Το animation παρουσιάζει την ειρηνική καθημερινότητα ενός πατέρα και του γιου του που διακόπτεται από ένα άγνωστο αγόρι, διαφορετικού χρώματος. Το βίντεο σκηνοθέτησαν οι Shimi Asresay και Hili Noy και έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία, μεταξύ των οποίων τη μαθητική διάκριση, στο 9ο Αnimfest της Αθήνας.

Swing of Change

Ένας ρατσιστής μπαρμπέρης προσπαθεί να παίξει ένα στρατιωτικό εμβατήριο με την τρομπέτα του, όμως η τρομπέτα του έχει άλλη άποψη…

Τζαφάρ

Μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς οι γονείς μεταφέρουν ρατσιστικές αντιλήψεις στα παιδιά…