Παγώνη: “Προτεραιότητα θα δοθεί στο άνοιγμα των Δημοτικών όπως και την προηγούμενη φορά”

Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown, είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, μετά και την προσπάθεια αύξησης των κλινών. Προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000.

«Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων», τόνισε. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. «Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid.»

Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Προτεραιότητα στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της.»

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα Δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Το επικρατέστερο σενάριο που μελετά η κυβέρνηση

Η εβδομάδα πάντως που διανύουμε είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της πανδημίας καθώς θα κρίνει τόσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όσο και των σχολείων.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr η κυβέρνηση προτίθεται να «χαλαρώσει» το lockdown και να ανοίξει το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου. Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες στις κόκκινες περιοχές, όπως το Λεκανοπέδιο, που λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν, μπορεί να επανέλθουν στα…δια ζώσης μαθήματα στις 8 Μαρτίου και μάλιστα όχι για το σύνολο της εκπαίδευσης αλλά σε πρώτη φάση για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και σε δεύτερη φάση για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια).