Δεληβοριάς, Θηβαίος, Στόκας κ.α. κάνουν τους παιδικούς στίχους… τραγούδι!

Έναν εξαιρετικό διαγωνισμό στιχουργικής διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο πλαίσιο του οποίου καλεί τα παιδιά μας να γίνουν στιχουργοί και να γράψουν όμορφα τραγούδια, βασισμένα στα δικαιώματα της Σύμβασης, τα οποία έπειτα θα μελοποιηθούν και θα κυκλοφορήσουν με σκοπό όλα τα παιδιά να τα μάθουν, να τα τραγουδούν και να τα διαδίδουν!

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού πιστεύει, ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματκός τρόπος για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών και να γίνονται επιτέλους και στην πράξη σεβαστά.

Η ανακοίνωση του Δικτύου έχει ως εξής: “Με τον διαγωνισμό μας θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992 (Ν2101/92), αλλά και να ενθαρρύνουμε τα ίδια τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν δημιουργικά.

Μαζί μας έχουμε (μέχρι στιγμής) την Τατιάνα Ζωγράφου, τον Άγγελο Αγγέλου, τον Θοδωρή Παπαϊωάννου, τους Burger Project, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιώργη Χριστοδούλου, τον Γιώργο Χαρωνίτη, τον Δημήτρη Μπασλάμ, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τη Σαββέρια Μαργιολά, τον Γιώργο Γκώνια, τον Αριστείδη Μάραντο, τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και τον Φοίβο Δεληβοριά που θα μας βοηθήσουν με τους στίχους και τη μελοποίησή τους και στη συνέχεια θα επιλέξουν καταξιωμένους τραγουδιστές που θα τους ερμηνεύσουν.

Σε αυτές τις περίεργες και δύσκολες ώρες που όλοι βιώνουμε με το νέο lockdown, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στιχουργικής μπορεί να είναι μια ευχάριστη και ουσιαστική διέξοδος. Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Κάθε παιδί (ως 18 ετών) με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα του, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να λάβει μέρος στέλνοντας στίχους ή και τραγούδι (στίχους και μελωδία) εμπνευσμένους από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν όποιο δικαίωμα (άρθρο) της Σύμβασης τους εμπνέει περισσότερο ή να επιλέξουν ένα δικαίωμα από τα παρακάτω:

– δικαίωμα στην ταυτότητα (αρ. 8)
– δικαίωμα γνώμης και δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση (αρ. 12-13)
– δικαίωμα στην προσωπική ζωή (αρ. 18)
– δικαιώματα του παιδιού-πρόσφυγα (αρ. 22)
– δικαίωμα στην υγεία/δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες (αρ. 24, 23)
– δικαίωμα στην προστασία από κακομεταχείριση και άλλες μορφές εκμετάλλευσης (αρ. 18, 30, 34, 36)
ή, τέλος, να φτιάξουν στίχους για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ή όλα τα παραπάνω μαζί!

Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές.

Οι στίχοι, ή και τα τραγούδια, μπορούν να είναι στα ελληνικά ή και τα αγγλικά και θα πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού diktio@ddp.gr ως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 με τον τρόπο που ορίζεται στους όρους του διαγωνισμού.

Από τις συμμετοχές θα επιλεγούν οι στίχοι που θα γίνουν τραγούδια και θα κυκλοφορήσουν σε cd ή/και βινύλιο και θα αποτελέσουν «τα τραγούδια για τα δικαιώματα του παιδιού». Ανεξαρτήτως επιλογής, όλες οι συμμετοχές θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Δικτύου www.ddp.gr

Ακούστε κάποια τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει Αντώνης Παπαθεοδούλου και Φοίβος Δεληβοριάς για τα δικαιώματα των παιδιών ΕΔΩ.