Παιδιά με νοητική υστέρηση εικονογραφούν το παραμύθι «Ο Γιαννάκης και το μαγικό ρολόι – Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη»

Όταν η ερασιτέχνης – συγγραφέας, Δέσποινα Τσεχελίδου, αποφάσισε να «ντύσει» με εικόνες το παραμύθι που έγραψε πριν από χρόνια, την περίοδο που τα παιδιά της ήταν μικρά, δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έβρισκε τους καλύτερους εικονογράφους στα πρόσωπα της Αργυρούς, της Κυριακής, του Πέτρου, του Κωνσταντίνου, της Ευγενίας και του Γιώργου. Έξι παιδιά με νοητική υστέρηση.

Τα έξι παιδιά ανήκουν στην καλλιτεχνική ομάδα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ Ορίζοντας στην Έδεσσα, όπου και απευθύνθηκε η συγγραφέας.

Στα παιδιά ζητήθηκε να αφήσουν τη φαντασία τους να καλπάσει κι εκείνα έπιασαν τα μολύβια και τις χρωματιστές μπογιές στα χέρια και κατάφεραν να δώσουν σάρκα και οστά στο παραμύθι.

Πώς απεικόνισαν την κάθε χώρα μέσα στο παραμύθι

Ζωγράφισαν την Ελλάδα ως «Βασιλική νησιωτοπούλα» και την Ισπανία ως τον «Χόρχε, τον μικρούλη ταυρομάχο».
Είδαν τη Γαλλία στο πρόσωπο της «Μισέλ, της μικρής μοδιστρούλας» και την Ιταλία σαν τον «Τζουλιάνο, τον μικρό γονδολιέρη». Δεν άφησαν παραπονεμένες και χωρίς σκίτσα τη Ρωσία με τη «Λαρίσα, τη μικρή μπαλαρίνα» και τη Γερμανία με τον «Χανς, τον διαπρεπή οικονομολόγο».

Πώς προέκυψε

«Την πρόταση για την εικονογράφηση την έκανα εγώ, διότι μεγάλωσα σε οικογένεια που έχει άτομο με αναπηρία. Ήταν μια λύτρωση για μένα, καθώς δεν υπήρχε το οικονομικό κίνητρο για να εκδώσω το συγκεκριμένο παραμύθι, το οποίο το έγραψα πριν από εφτά χρόνια, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά. Και πραγματικά, όταν έλαβα τις εικόνες, δεν έμεινα απλώς ικανοποιημένη, αλλά ενθουσιασμένη.

Είχαμε συμφωνήσει με την υπεύθυνη εκπαιδεύτρια σε καλλιτεχνικά θέματα του ΚΔΑΠ να αφήσουμε τη φαντασία των παιδιών με αναπηρία να δουλέψει. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από αυτό που περιμέναμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας Δέσποινα Τσεχελίδου.

Οι αντιδράσεις των παιδιών όταν είδαν το παραμύθι

Επειδή η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, η κ. Τσεχελίδου περιέγραψε τις αντιδράσεις τους, όταν έλαβαν στα χέρια τους εκτυπωμένο το παραμύθι. «Όταν βγήκε το βιβλίο και τους το δώσαμε να το δουν, τα συναισθήματα τους ήταν απερίγραπτα. Αυτά τα παιδιά έχουν μάθει να εκδηλώνονται. Έτσι κι έκαναν. Εκδήλωσαν τα συναισθήματά τους με κραυγές, με αγκαλιές, με πολλή χαρά», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Έδεσσα η παρουσίαση του παραμυθιού

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού θα γίνει την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που έχει οριστεί στις 3/12), στην αίθουσα του παρθεναγωγείου Έδεσσας. Έχει τη στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στις δράσεις του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία της πόλης.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν με θεατρικό τρόπο ερασιτέχνες ηθοποιοί – μέλη του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και, όπως είπε η συγγραφέας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη σκηνή και το συγκεκριμένο θεατρικό τα παιδιά που εικονογράφησαν το βιβλίο, καθώς έχουν ήδη αναλάβει τους ρόλους τους σε αυτό το φανταστικό ταξίδι του πρωταγωνιστή Γιαννάκη στην Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων