Παιδίατρος προειδοποιεί: “ΔΕΝ δίνουμε αντιβίωση σε γονείς και παιδιά όταν νοσούν με κορωνοϊό”

Παιδίατρος προειδοποιεί: "ΔΕΝ δίνουμε αντιβίωση σε γονείς και παιδιά όταν νοσούν με κορωνοϊό"

Διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σταθερά αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων από κορωνοϊό στα παιδιά, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Στα ύψη τα κρούσματα στα παιδιά

Πιθανή εξήγηση είναι η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Ο ιός πλήττει κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν μέχρι σήμερα (παιδιά έως 11 ετών) και οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Γιώργος Τσόλας συμβουλεύει τους γονείς όταν το παιδί διαγνωστεί θετικό στον ιό να τηρηθεί η καραντίνα και αν και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα να μην χορηγηθεί στο παιδί κανενός είδους αντιβίωση.

Όπως εξήγησε ο παιδίατρος έχει λάβει γνώση για περιστατικά όπου οι πνευμονολόγοι και οι παθολόγοι χορηγούν αντιβίωση σε ασυμπτωτικά άτομα χωρίς να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Γιατρέ, είμαστε και οι 4 θετικοί στον κορωνοϊό. Συμπτώματα δεν έχουμε, σε self test βρέθηκαν θετικά τα παιδιά, ήταν θετική και η PCR τους, κάναμε και εμείς PCR και είμαστε θετικοί. Τι να κάνω με τα παιδιά;”

Η δική μου απάντηση, πέρα από την αυτονόητη απομόνωση των δέκα ημερών, ήταν ότι εφόσον τα παιδιά είναι και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να τους χορηγηθεί οτιδήποτε.

“Μα, γιατρέ μου, εμάς ο παθολόγος κ. τάδε μας έδωσε Zithtomax, μήπως να δίναμε αντιβίωση και στα παιδιά;”.

Άντε τώρα εγώ να είμαι υποχρεωμένος να εξηγήσω στην κυρία ότι η αζιθρομυκίνη- η οποία, αφότου ξεκίνησε η πανδημία, αποτελεί ψωμοτύρι για τους εν Ελλάδι παθολόγους/πνευμονολόγους/γενικούς ιατρούς, την χορηγούν με το τσουβάλι!!!, πολύ θα ήθελα να γνώριζα γιατί- δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, ιδιαίτερα σε ασυμπτωματικά άτομα, ούτε βεβαίως νοείται η χορήγηση αντιβιοτικών σε ανεπίπλεκτες ιογενείς λοιμώξεις, πολύ δε περισσότερο ως πρόληψη τυχόν επιπλοκής.

Το “ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ!” αποτελεί κανόνα και γνώση πρωτοετούς φοιτητή της Ιατρικής.

Επομένως, γιατί αγαπητοί συνάδελφοι παθολόγοι ενηλίκων, γενικοί ιατροί και πνευμονολόγοι μοιράζετε την αζιθρομυκίνη- ειδικά στην #COVID_19-, σαν να μοιράζετε καραμέλες;

Πού το είδατε γραμμένο αυτό το πράγμα;

Ευτυχώς ο Έλληνας Παιδίατρος είναι πλέον ευαισθητοποιημένος στην μη εύκολη χορήγηση αντιβιοτικών και λειτουργεί υποδειγματικά στον τομέα αυτόν.

Καλούνται και οι συνάδελφοι των συναφών ειδικοτήτων των ενηλίκων να ενστερνιστούν την ίδια αντίληψη, το ότι δηλαδή ΔΕΝ χορηγούμε αντιβιοτικά για ψυχοθεραπεία, ούτε για πρόληψη, αλλά μόνον επί αποδείξεως ή έστω επί ισχυρών ενδείξεων βακτηριακής και μόνον λοιμώξεως.

Το post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στη Λακωνία: “‘Εσβησε” η 13χρονη Αθηνά – Πάλεψε γενναία αλλά η μάχη ήταν άνιση

Αλεξανδρούπολη: Σοκάρουν τα μαρτύρια της 29χρονης μητέρας – “Τη βρήκα με αιμάτωμα στο κεφάλι” λέει ο σύζυγος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είναι μπαμπάς του 10χρονου Μαρίνου