Παιδίατρος: Το κλείσιμο των σχολείων ωφέλησε και σε άλλα προβλήματα υγείας των παιδιών

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού συνέβαλε θετικά και σε άλλα προβλήματα υγείας των παιδιών καθώς όπως υποστηρίζει ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας  τα παιδιά δεν ταλαιπωρήθηκαν από τις συνηθισμένες ιώσεις, ενώ ταυτόχρονα ακόμα και παιδιά με άσθμα δεν αντιμετώπισαν τα συνήθη προβλήματα που είχαν τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια.

Η άποψη του παιδιάτρου

Όσο περνούν οι μέρες και βλέπω περισσότερα παιδιά επιβεβαιώνω κάποιες παρατηρήσεις που είχα κάνει από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το κλείσιμο των σχολείων είχε μεγάλη επίπτωση σε όλη τη νοσηρότητα των παιδιών.
Αυτό επηρέασε θετικά κυρίως αυτά που είχαν ακόμα και διαγνωσμένο άσθμα γιατί πολύ συχνά τις εξάρσεις της νόσου τις τροφοδοτούν οι ιώσεις. (Η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά μάλλον δεν είναι πραγματικά άσθμα, άλλο που ορθώς αντιμετωπιζεται ως τέτοιο).

Έτσι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τέτοια εποχή, βλέπουμε παιδιά που χρειάζονται ελάχιστα τις εισπνοές τους, βλέπουμε αυτιά πεντακάθαρα από υγρό, βλέπουμε παιδιά να κάνουν εκρηκτική ανάπτυξη χειμερινούς μήνες γιατί δεν υπάρχουν ιώσεις να τα κρατήσουν πίσω.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η περίοδος είναι η περίοδος της καριέρας μου με τη λιγότερη νοσηρότητα και τα λιγότερα προβλήματα υγείας σε παιδιά.

Η έλλειψη ιογενών λοιμώξεων όχι μόνο έχει “κάνει καλά” χρόνιες καταστάσεις αλλά έχει επιτρέψει σε παιδιά που συχνά βλέπαμε να “κολλάνε” τους χειμερινούς μήνες σε ύψος και βάρος να κάνουν τρομακτικό catch up ανάπτυξης, σε σχέση με το προηγούμενο φθινόπωρο ενώ συνήθως αυτό το βλέπαμε να συμβαίνει καλοκαίρι.
Ομολογώ πολύ ενδιαφέρουσα ιατρική περίοδος από όλες τις απόψεις.

To post του παιδιάτρου

Όσο περνούν οι μέρες και βλέπω περισσότερα παιδιά επιβεβαιώνω κάποιες παρατηρήσεις που είχα κάνει από την αρχή της…

Gepostet von Antonios Darzentas am Montag, 11. Mai 2020