Παιχνίδια στον κύκλο: Ο πρώτος σπουδαίος Σταθμός στη ζωή των μικρών μας

Κάθε χρόνος στη ζωή του παιδιού μας είναι πολύτιμος, όμως αναφορικά με την ανάπτυξή του έχει αποδειχθεί από τους επιστήμονες, ότι τα πέντε πρώτα χρόνια είναι τα πιο σημαντικά. Είναι σε εκείνα τα χρόνια που το παιδί μας «χτίζει» την ψυχοσύνθεσή του και αποκτά τα βασικά θεμέλια του τι άνθρωπος πρόκειται να γίνει. Στα 5 αυτά πρώτα χρόνια, το παιδί μας θα μάθει να ξεχωρίζει την αποδεκτή από τη μη αποδεκτή συμπεριφορά, τα όρια, την ενσυναίσθηση και θα λάβει τα σημαντικότερα κοινωνικά εφόδια που θα το συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή του.

Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί το παιδί μας αυτά τα πρώτα χρόνια παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξή του αυτή. Και αν το σπίτι και η οικογένεια αποτελούν το πρώτο «σχολείο», το οποίο φροντίζουμε να του παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια, το πραγματικό πρώτο «σχολείο» είναι εκείνο που θα πρέπει να συμπληρώνει αρμονικά το έργο των γονιών.

Ένας κύκλος αγάπης και εκπαίδευσης ανοίγει…

Τα «Παιχνίδια στον κύκλο» ανοίγουν την αγκαλιά τους και υποδέχονται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 6 ετών και τους γονείς τους, σε έναν ανανεωμένο χώρο 210 τ.μ. που λειτουργεί ως ανοιχτό σχολείο προσχολικής και πρωτοσχολικής εκπαίδευσης.

Δίνοντας έμφαση στις βασικές ανάγκες του παιδιού για αυτονομία, για συνεχή και ελεύθερο πειραματισμό, το σχολείο αυτό έβγαλε τις πόρτες, «κατέβασε» τα παιχνίδια και τα υλικά στο ύψος των παιδιών, δημιούργησε χώρους κουκλοθεάτρου, μεταμφίεσης, συμβολικού παιχνιδιού, βιβλιοθήκης, δωμάτια μουσικής και εικαστικών, αλλά και κουζίνα με πάγκο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, και έκανε τους λιλιπούτειους μαθητές μέλη μιας μεγάλης οικογένειας.

Εκεί, τα παιδιά είναι ελεύθερα να κινούνται σύμφωνα με τις ανάγκες τους, επιλέγοντας κάθε φορά τον χώρο και το παιχνίδι τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον θέλουν να «ρουφήξουν» τη νέα γνώση.

Σε αυτό το σχολείο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητηριακή αγωγή, στην καλλιέργεια δηλαδή των αισθήσεων, τόσο μέσα από το παιχνίδι όσο και μέσα από υλικά και δραστηριότητες που συχνά προκύπτουν αυθόρμητα, κατά την διάρκεια του καθημερινού προγράμματος.

Και όταν τα παιδιά χορτάσουν τους υπέροχους, ευήλιους και φιλόξενους εσωτερικούς χώρους του σχολείου, η καταπράσινη αυλή τους δίνει μια ακόμα ιδανική ευκαιρία να πειραματιστούν, να γίνουν μικροί μάγειροι στην λασποκουζίνα, να κρυφτούν στο σπιτάκι ή να αυτοσχεδιάσουν και να επιδοθούν στη σωματική άσκηση.

«Αν τα παιδιά νιώθουν ασφαλή παίρνουν ρίσκα, κάνουν ερωτήσεις, κάνουν λάθη, μαθαίνουν να εμπιστεύονται, μοιράζονται τα συναισθήματά τους και μεγαλώνουν», Alfie Kohn

 

Ολόκληρη η φιλοσοφία του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου «Παιχνίδια στον Κύκλο» βασίζεται στην ιδέα, ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό, ισχυρό, ικανό και ανθεκτικό. Στο σχολείο αυτό, λοιπόν, με άξονα το παιχνίδι, την τέχνη και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τα παιδιά εξερευνούν, πειραματίζονται, δημιουργούν, σκέφτονται και μαθαίνουν να συμπορεύονται.

Μέσα από τη βιωματική μάθηση, τα παιδιά διδάσκονται με τρόπο ουσιαστικό και χάρη στην ασφάλεια που νιώθουν εκεί, εξασκούνται στο να παίρνουν πρωτοβουλίες, να πειραματίζονται και να δημιουργούν.

Αν αναζητάτε ένα σχολείο με το οποίο θα μοιράζεστε ένα κοινό όραμα για τα πρώτα σπουδαία χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού σας, ο δικό σας κύκλος ανοίγει και κλείνει εδώ.

Παιχνίδια στον Κύκλο

Κέντρο Προσχολικής Αγωγής

Ισοκράτους 14, Ζωγράφου