Πανικός στο Νοσοκομείο της Λάρισας: Εκτέθηκαν σε σύφιλη από έγκυο που γέννησε εκεί
 • Πανικός στο Νοσοκομείο της Λάρισας: Εκτέθηκαν σε σύφιλη από έγκυο που γέννησε εκεί

  Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

  Γιατροί και νοσηλευτές εκτέθηκαν σε σύφιλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

  Την παραμονή των Χριστουγέννων γυναίκα με σύφιλη, νόσος που δεν είχε διαγνωστεί νωρίτερα, πήγε να γεννήσει με αποτέλεσμα να εκθέσει αρκετούς εργαζόμενους (αν όχι και νοσηλευόμενους) στο ενδεχόμενο της μόλυνσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του larissanet.gr το περιστατικό μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας στο Πανεπιστημιακό το οποίο εφημέρευε.

  Κατά την εισαγωγή του περιστατικού στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εγκυμονούσα είναι φορέας μεταδιδόμενων νοσημάτων.

  Αποτέλεσμα ήταν το περιστατικό να εισαχθεί για τοκετό, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μην γνωρίζουν ότι είναι φορέας μεταδιδόμενου νοσήματος, προκειμένου να ακολουθήσουν τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας. Η αποκάλυψη του προβλήματος έγινε τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ενεπλάκη στον τοκετό να βρίσκεται εκτεθειμένο σε πιθανότητα μόλυνσης.

  Ο πανικός που δικαίως κατέλαβε το προσωπικό που ενεπλάκη στον τοκετό, έγινε ακόμα χειρότερος από τη στιγμή που το ίδιο το νοσοκομείο αδυνατεί να παράσχει τις απαιτούμενες εξετάσεις στο προσωπικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί. Και η αδυναμία έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν… αντιδραστήρια προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

  Πρακτικά το νοσοκομείο στέλνει τους νοσηλευτές και τους γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί!

  Αίσθηση προκαλεί τέλος το γεγονός ότι από τη διοίκηση τόσο της κλινικής, όσο και του Νοσοκομείου τηρείται σιγή ιχθύος για το συμβάν, με το προσωπικό να κάνει λόγο για απόπειρα «κουκουλώματος» του περαστικού.

  Τι είναι η Σύφιλη

  Η σύφιλη είναι επικίνδυνο αφροδίσιο νόσημα που προκαλείται από τη σπειροχαίτη Treponema pallidum. Η σπειροχαίτη διεισδύει γρήγορα από τους άθικτους βλεννογόνους ή τις μικροσκοπικές αμυχές του δέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή με το προσβεβλημένο άτομο εισερχόμενο στα λεμφαγγεία και στο αίμα.

  Παρά το γεγονός ωστόσο ότι η σύφιλη μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, η σεξουαλική επαφή δεν είναι η μόνη οδός μετάδοσης της σύφιλης. Αυτό συμβαίνει διότι χωρίς την ενδεικνυόμενη θεραπεία, η σύφιλη γίνεται χρόνια λοιμώδης νόσος, που χαρακτηρίζεται από επεισόδια ενεργού νόσου διακοπτόμενα από επεισόδια ύπνωσης.

  Στη χρόνια σύφιλη διακρίνουμε τέσσερα στάδια: Τη σύφιλη πρώτου σταδίου, τη σύφιλη δεύτερου σταδίου, τη λανθάνουσα σύφιλη και την όψιμη σύφιλη. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί συρρέουν σε βλεγοννοδερματικές βλάβες κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου σταδίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα μολυσματικές και εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος.

  Δε μεταδίδεται μόνο σεξουαλικώς

  Η μη σεξουαλική ατομική επαφή είναι τρόπος μετάδοσης της σύφιλης από τον χρόνιο πάσχοντα σε υγιή άτομα, στα στάδια αυτά. Με δεδομένο ότι οι βλάβες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εμφανείς και ο πάσχων εμφανώς πάσχων στην χρόνια σύφιλη, η μόλυνση μέσα από στενή μη σεξουαλική σωματική επαφή μπορεί να γίνει και να διαλάθει της προσοχής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης της σύφιλης είναι από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την ενδομήτρια ζωή, η μετάγγιση αίματος και η μεταμόσχευση οργάνου.

  Τα ύποπτα συμπτώματα

  Τα συμπτώματα της σύφιλης εξαρτώνται από το εκάστοτε στάδιο της νόσου. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Πιθανά συμπτώματα της πρωτογενούς σύφιλης είναι τα ανώδυνα έλκη και η διόγκωση των λεμφαδένων. Ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με δευτερογενή σύφιλη μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, αίσθημα κόπωσης, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, και απώλεια της όρεξης.

 • Επικοινωνήστε μαζί μας:
  Μύλων 75 104 41 Αθήνα
  210 5121893 | 6981 090029

  τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  news@infokids.gr

  για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου