Παπαευαγγέλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που ΔΕΝ θα κάνουν self test τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Επαναλειτουργούν από αύριο, Δευτέρα 17 Μαίου, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί της χώρας χωρίς self tests για τα παιδιά, αλλά με αυστηρά πρωτόκολλα.

Τι θα ισχύσει για το προσωπικό

Η μάσκα στο προσωπικό από προαιρετική γίνεται υποχρεωτική και θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

Χωρίς self test τα παιδιά

Παρά τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ότι τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα υποβάλλονται σε self test εντούτοις αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο καθώς είναι δύσκολο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να υποβληθούν στη «δοκιμασία» του αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Οι δηλώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών/παιδικών σταθμών και εξήγησε γιατί τα μικρά παιδιά δεν θα υποβάλλονται σε self test. Ειδικότερα δήλωσε ότι “Εξαιρούνται από τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ τα βρέφη και τα νήπια κάτω των 5 ετών, καθώς η μικρή ηλικία, είναι κατανοητό, δυσκολεύει τη διενέργειά τους.

Ασφαλιστική δικλείδα σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς των μικρών αυτών παιδιών, έτσι και αλλιώς κάνουν τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ γνωρίζουμε ότι η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη μέσα στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.

Συνεπώς, το θετικό βρέφος θα έχει με μεγάλη πιθανότητα γονείς θετικούς. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στις περισσότερες ταξιδιωτικές οδηγίες, τόσο της χώρας μας αλλά όσο και σε πολλές άλλες χώρες, εξαιρούνται του τεστ τα μικρά παιδιά.