Παπαευαγγέλου: “Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πρωτίστως για αναπτυξιακούς λόγους – Δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στα Δημοτικά”

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου λέγοντας τα εξής “Το άνοιγμα των σχολείων είναι προτεραιότητα. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και πρέπει να ανοίξουν πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για εκπαιδευτικούς λόγους“.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας«, συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

«Σθεναρά υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση εντός των σχολείων», επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου. ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία παρατηρήθηκε ενδοοικογενειακή μετάδοση μεγαλύτερη από ότι όταν τα παιδιά ήταν στο σχολείο.

Γιατί αποφασίστηκε το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων

«Τα σχολεία είναι απόλυτη προτεραιότητα να ανοίξουν, με γνώμονα την καλύτερευση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μας. 

Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών. Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας»

Πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

«Στόχος να ανοίξουμε στο μέλλον και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαευαγγέλου.

«Δεν εισηγηθήκαμε άνοιγμα στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανησυχούμε για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Κάθε εισήγησή μας γίνεται με πολλή προσοχή», είπε.

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις “κόκκινες” περιοχές

Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 11/1 οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις “κόκκινες” περιοχές, στις περιοχές δηλαδή που παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι σε  ό,τι αφορά τις «κόκκινες περιοχές» η Επιτροπή εισηγήθηκε η οριζόντια επαναλειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Μελετάμε τα δεδομένα και αν υπάρξει τρίτο κύμα εδώ είμαστε να αλλάξουμε την εισήγηση μας» πρόσθεσε.