Πάστα Φλώρα με σύκα: Το γλυκό με το φρούτο εποχής που θα λατρέψει όλη η οικογένεια

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν είτε ξεφλουδισμένα είτε όχι. Μπορείτε με αυτά να φτιάξετε σιρόπι, μαρμελάδες, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού ή να τα καταναλώσετε ωμά μεμονωμένα ή ως μέρος μιας φρουτοσαλάτας.

Μπορείτε επιπλέον να τα καταναλώσετε ως σνακ ή μέσα στο γιαούρτι, στα δημητριακά, στο κέικ και σε σαλάτες, να τα γεμίσετε με κρέμα τυριού και αλλαντικά ή να τα αναμίξετε με ξηρούς καρπούς και μέλι ως ένα εξαιρετικά δυναμωτικό σνακ.

Διαβάστε επίσης: Φανταστική συνταγή για μαρμελάδα σύκο που θα απογειώσει το πρωινό και το… βραδινό σας!

Απολαύστε αυτό το φρούτο σε όλες τις εκδοχές του και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, MSc, MBA, SRD, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος (somaygies.gr), προτείνει μια συνταγή για πάστα φλώρα με κύριο συστατικό τα σύκα! Δοκιμάστε τη:

Υλικά:

Για την πάστα Φλώρα:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την γέμιση:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. λεμόνι
  • 500 γρ. σύκα καθαρισμένα

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα σύκα όσο μπορούμε να βγουν πιο ακέραια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη με το χυμό λεμόνι και βράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα σύκα ίσα να καραμελώσουν χωρίς να τα ανακατεύουμε διότι θα διαλυθούν και αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Φτιάχνουμε την πάστα Φλώρα. Χτυπάμε το βούτυρο την ζάχαρη, την βανίλια και το αυγό, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά με το μπέικιν πάουντερ και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Με ένα πλάστη η με τα χέρια μας πλάθουμε σε μια ταρτιέρα και τρυπάμε με ένα πιρούνι. Γεμίζουμε με το μείγμα από τα σύκα και φτιάχνουμε λωρίδες με την ζύμη και τοποθετούμε από πάνω κάθετα και οριζόντια.

Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.