5ος μήνας εγκυμοσύνης – 17η 18η 19η 20η εβδομάδα κύησης

5ος μήνας εγκυμοσύνης – 17η 18η 19η 20η εβδομάδα κύησης

Γράφει ο Θάνος Παράσχος, Ειδικός Υπογονιμότητας, Διευθυντής EmBIO Medical Center

5ος μήνας κύησης

ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΥΗΣΗΣ

Γενική αίματος
Γενική ούρων
Σάκχαρο
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Μέτρηση σωματικού βάρους
Τοξόπλασμα IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα, κάτι που θα έχει φανεί στον προγεννητικό έλεγχο)
CMV IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα)

Επιπλέον:

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης (σε κάθε επίσκεψη)
Την 16η-17η εβδομάδα γίνεται ο Υπέρηχος Β΄ Τριμήνου για πιστοποίηση των αποτελεσμάτων σχετικά με το Σύνδρομο Down και για άλλες τρισωμίες (Τρισωμία 13, Τρισωμία 18. Τα νούμερα παραπέμπουν στα ζεύγη των χρωμοσωμάτων που ενδεχομένως να έχουν υποστεί ατελή διαίρεση). Το υπερηχογράφημα 2ου Τριμήνου γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό υπερηχογραφιστή εμβρυομητρικής.
Τη 19η-22η εβδομάδα γίνεται το Υπερηχοκαρδιογράφημα Εμβρύου για να ελεγχθεί πιο επισταμένα η καρδιά του εμβρύου.
Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη. Η εξέταση αυτή γίνεται περίπου στο μέσο του 2ου τριμήνου.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

17η-20ή Εβδομάδα
Πιθανόν να νιώθετε ήδη τις κινήσεις του μωρού σας από τη 16η εβδομάδα. Η ανάπτυξη του μωρού είναι ταχύτατη σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Το σώμα μεγαλώνει τόσο ώστε κεφάλι και σώμα να έχουν καλύτερη αναλογία όσο αναφορά το μέγεθος. Το σχήμα του προσώπου τελειοποιείται και ξεκινάει ο σχηματισμός φρυδιών, βλεφαρίδων και μαλλιών. Τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά. Επίσης το μωρό έχει πλέον τα δικά του δαχτυλικά αποτυπώματα.
Από τη 16η εβδομάδα θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Πόνος στη μέση
Οι μύες, οι σύνδεσμοι και άλλοι ιστοί της λεκάνης χαλαρώνουν από την ορμονική δράση για να βοηθήσουν τη μήτρα να αναπτυχθεί και για να στηρίζουν το βάρος της. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, γίνονται μαλακοί και ελαστικοί, ώστε να μπορούν να τεντωθούν και να διευκολύνουν την έξοδο του εμβρύου από τον γεννητικό σωλήνα. Αν η χαλάρωση των ιστών είναι υπερβολική, θα νιώθετε πόνο στη μέση και στην πλάτη σας.

Aιμορροΐδες
Οι κιρσοί του ορθού (αιμορροΐδες), προκαλούνται από την πίεση που ασκεί η μήτρα σε πολλά μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας έτσι διόγκωση των αγγείων και οίδημα. Η προγεστερόνη χαλαρώνει τα αγγεία, επιδεινώνοντας το οίδημα. Μερικές φορές, οι αιμορροΐδες αιμορραγούν, αλλά αυτή η αιμορραγία δεν είναι επιβλαβής ούτε για εσάς ούτε για το έμβρυο.

Τι μπορείτε να κάνετε:
• Προσπαθήστε να αποφεύγετε την έντονη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της κένωσης, επειδή επιτείνει την πίεση των αιμοφόρων αγγείων.
• Να κάνετε δυο-τρεις φορές την ημέρα ένα ζεστό λουτρό χωρίς να πλένετε την περιοχή του ορθού με ζεστό νερό, αλλά μόνο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
• Ανακουφίστε την περιοχή με ειδικά επιθέματα.
• Αν υπάρχει συχνή αιμορραγία από τις αιμορροΐδες σας πρέπει να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο. Επίσης, αν οι αιμορροΐδες σας γίνουν ιδιαίτερα οδυνηρές, τότε θα πρέπει να καταφύγετε σε ειδική αγωγή.
• Να κοιμάστε στο πλάι και να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.
• Κάντε τακτικά ασκήσεις για τους μυς της λεκάνης, που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή.

Κιρσοί κάτω άκρων
Αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης παρουσιάζονται κιρσοί στα κάτω άκρα. Αυτό οφείλεται στη μήτρα που προκαλεί πίεση και παρεμποδίζει τη φλεβική επαναφορά του αίματος από τα άκρα.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Φορέστε τις ειδικές ελαστικές κάλτσες.
Αποφεύγετε την ορθοστασία
Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κατάλληλα αγγειοσυσπαστικά φάρμακα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Αποφεύγετε τελείως το αλκοόλ και το κάπνισμα. Η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 200mg, δηλαδή όχι περισσότερο από μιάμιση κούπα καφέ φίλτρου ή δυόμισι κούπες τσάι. Καφεΐνη περιέχουν επίσης και η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα ποτά τύπου κόλα.
Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα πουλερικά μέχρι να μην υπάρχει ούτε ίχνος αίματος και καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες που χρησιμοποιήσατε για να το παρασκευάσετε.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΝ ΠΕΜΠΤΟ ΜΗΝΑ

Με την κατάλληλη άσκηση ανακουφίζονται οι πόνοι στη μέση. Με την ενδυνάμωση των μυών της ράχης, των μηρών και των γλουτών βελτιώνεται και η στάση του σώματος.
Εκτός από το περπάτημα και την κολύμβηση σε καθαρή θάλασσα, μπορείτε να ακολουθείτε κάποιο ειδικό πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής για εγκύους (yoga ή pilates), με τις εξής προϋποθέσεις:
Να γυμναζόσασταν για αρκετό διάστημα πριν μείνετε έγκυος.
Να μην είναι έντονη και κουραστική η άσκηση και να γίνεται ήπια, χωρίς απότομες κινήσεις.
Να μην έχετε αιμορραγία ή άλλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας.
Να γυμνάζεστε με την παρακολούθηση ειδικά εκπαιδευμένης γυμνάστριας.

ΣΕΞ ΤΟΝ ΠΕΜΠΤΟ ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ

Οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία κύησης χαμηλού κινδύνου μπορούν να απολαύσουν τις σεξουαλικές επαφές χωρίς να θέτουν το μωρό τους σε
κίνδυνο. Φυσικά χρειάζεται προσοχή ώστε να μην γίνονται βίαιες κινήσεις.
Σε περιπτώσεις όπως αιμορραγία, ανεπάρκεια τραχήλου ή άλλες επιπλοκές θα πρέπει να αποφεύγεται η ερωτική επαφή.

emBIO Medical Center
Εθν. Αντιστάσεως 77,

15231 Χαλάνδρι,

Τηλ. 210 6774179

www.ivf-embryo.gr

Ροή Ειδήσεων