3ος μήνας εγκυμοσύνης – 9η 10η 11η 12η εβδομάδα κύησης

3ος μήνας εγκυμοσύνης

Γράφει: Θάνος Παράσχος, Ειδικός Υπογονιμότητας, Διευθυντής EmBIO Medical Center

3ος Μήνας Κύησης

ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΥΗΣΗΣ

Γενική αίματος
Γενική ούρων
Σάκχαρο
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Μέτρηση σωματικού βάρους
Τοξόπλασμα IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα, κάτι που έχει φανεί από τον Προγεννητικό Έλεγχο)
CMV IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα. Αυτό θα το γνωρίζετε ήδη από τον Προγεννητικό Έλεγχο)

Επιπλέον:

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης (σε κάθε επίσκεψη)
Το υπερηχογράφημα του 1ου τριμήνου γίνεται μεταξύ της 6ης και 12ης εβδομάδας, για να εξακριβωθεί η ηλικία του εμβρύου. Αυτή η εξέταση γίνεται από οποιονδήποτε γυναικολόγο-μαιευτήρα.
Την 11η-12η εβδομάδα γίνεται η αυχενική διαφάνεια για το Σύνδρομο Down και για άλλες τρισωμίες (Τρισωμία 13, Τρισωμία 18. Τα νούμερα παραπέμπουν στα ζεύγη των χρωμοσωμάτων που ενδεχομένως να έχουν υποστεί ατελή διαίρεση). Τη συγκεκριμένη εξέταση μπορείτε να την κάνετε μόνο σε εξειδικευμένο ιατρό υπερηχογραφιστή εμβρυομητρικής.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

8η -9η Εβδομάδα
Τώρα σχηματίζεται το πρόσωπο του μωρού. Τα μάτια είναι πλέον ευδιάκριτα, όπως και το στόμα και η γλώσσα. Επίσης αρχίζουν να σχηματίζονται τα χέρια και τα πόδια. Στο ίδιο διάστημα αναπτύσσονται τα κύρια όργανα του εμβρύου, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά και το συκώτι. Το μέγεθος του εμβρύου έχει φτάσει στα 22 χιλιοστά.

10η-14η Εβδομάδα
Μόλις 12 εβδομάδες από τη γονιμοποίηση το έμβρυο έχει το σχήμα ενός κανονικού μωρού. Ήδη έχουν σχηματιστεί πλήρως τα περισσότερα όργανα, οι μύες, τα οστά και τα γεννητικά του όργανα. Το έμβρυο έχει αρχίσει να κινείται, όμως δεν θα μπορείτε ακόμα να αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Ναυτία
Πιθανόν να νιώθετε ναυτία και τάση για εμετό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά κυρίως το πρωί. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες υποφέρουν από συμπτώματα ναυτίας από την 5η ή 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που προκαλεί αυτή την κατάσταση, αλλά πιθανά σχετίζεται με τη χοριακή γοναδοτροπίνη.
Είναι πιθανό να έχετε ναυτία χωρίς να κάνετε εμετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις (αδυναμία λήψης υγρής ή στερεάς τροφής, συχνές λιποθυμίες), ίσως χρειαστεί να νοσηλευθείτε για κάποιες ημέρες, αν και κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια. Πάντως η ναυτία δεν μπορεί να βλάψει ούτε εσάς ούτε το μωρό. Ακόμα κι αν χάσετε βάρος στην αρχή της κύησης αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την εγκυμοσύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε:
• Να παίρνετε μικρά και συχνά γεύματα.
• Δοκιμάστε να τρώτε φρυγανιές και άλλες εύπεπτες τροφές, πλούσιες σε υδατάνθρακες.
• Αν η ναυτία εντείνεται με τη σιελογόνο έκκριση στο στόμα σας, δοκιμάστε λίγες σταγόνες λεμονιού.
• Αν το αίσθημα της ναυτίας χειροτερεύει όταν πλένετε τα δόντια σας, να αλλάζετε συχνά τύπο οδοντόπαστας.

Ουλίτιδα
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η στοματική υγιεινή της εγκύου καθώς οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν εντονότερο πρόβλημα ουλίτιδας.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Μην αμελήσετε τον τακτικό καθαρισμό σας στον οδοντίατρο.

Κοιλιακό άλγος
Αρκετές γυναίκες παραπονιούνται κατά τη διάρκεια της κύησης για ήπιους πόνους στην κοιλιά. Τα κοιλιακά άλγη της εγκυμοσύνης είναι συνήθως παροδικά, χωρίς ενδείξεις οργανικής πάθησης. Παρ’ όλα αυτά, κρίνεται σκόπιμη η εκτίμησή τους από τον γιατρό σας, ώστε, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια οργανική πάθηση (π.χ. σκωληκοειδίτιδα), να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα γλυκά, τα μπισκότα, τις σοκολάτες και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Η ζάχαρη αποδίδει θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο μετατρέπονται σε λίπος, ενώ δεν προσφέρει κανένα ωφέλιμο συστατικό στον οργανισμό.
Τρώτε κρέας (καλά μαγειρεμένο), ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγά, τυρί, φασόλια. Είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων χρήσιμων στοιχείων για τον οργανισμό σας.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΑ

Η ήπια άσκηση κατά την εγκυμοσύνη βοηθά στη μείωση του στρες και στο να έχετε έναν πιο ήρεμο ύπνο. Mέχρι και τον 3ο μήνα της κύησης, προτιμήστε το περπάτημα και την κολύμβηση σε καθαρή θάλασσα. Η άσκηση στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται χωρίς απότομες κινήσεις.

ΣΕΞ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ

Είναι καλύτερα να αποφύγετε την ερωτική επαφή στη διάρκεια του 1ου τριμήνου της κύησης και ιδιαίτερα αν υπάρχει αιμορραγία, ανεπάρκεια τραχήλου ή άλλες επιπλοκές.

emBIO Medical Center
Εθν. Αντιστάσεως 77,

15231 Χαλάνδρι,

Τηλ. 210 6774179

www.ivf-embryo.gr