Ποια η διαφορά ηπατίτιδας από την οξεία ηπατίτιδα που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε ότι αφορά τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδα κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε “η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά. Πριν τα εμβόλια τη βλέπαμε πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε μεγάλους, κυρίως η ηπατίτιδα Α, που είναι η πιο ήπια από όλες, αλλά και όλες τις άλλες ηπατίτιδες. Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, αλλά σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά. Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία.”

Σημαντικό το πλύσιμο των χεριών

Έδωσε έμφαση στα μέτρα προστασίας και τήρησης της υγιεινής λέγοντας ότι “είναι σημαντικό πάντα το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μολύνσεις. Επίσης, αυτά τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται να συνδέεται το ένα με το άλλο, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο μολυσματικό κομμάτι. Επομένως, μη φοβόσαστε να παίξουν τα παιδιά σας ή να δουν φίλους. Αυτό είναι σημαντικό, αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα από τις μελέτες.

Ποια είναι η σύγκριση μεταξύ της ηπατίτιδας  και της οξείας ηπατίτιδας

Η αναπληρώτρια υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε ότι “Η ηπατίτιδα είναι κάτι που βλέπουμε. Είναι ιογενής. Μπορεί να οφείλεται σε τοξίνες, μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικά νοσήματα. Στα Νοσοκομεία Παίδων βλέπουμε ηπατίτιδες. Σπάνια, κάποιες ηπατίτιδες οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάζονται μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει περίπου μια φορά στα πέντε- έξι χρόνια. Άρα δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε και δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Να το έχουμε υπ’ όψιν μας, λοιπόν. Υπάρχει ούτως ή άλλως η όλη διαδικασία.

Σπάνιες οι περιπτώσεις που οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και μεταμόσχευση

“Τελευταία φορά που χρειάστηκε αυτό για παιδάκι, ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο. Και πήγε από το Παίδων στην Ιταλία. Άρα, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε, δεν είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία. Σπάνια, όπως κάθε νόσημα κάποιες φορές μπορεί να «στραβώσει», σπάνια και μια ηπατίτιδα μπορεί να «στραβώσει». Μην έχετε ιδιαίτερο άγχος. Τα περισσότερα πράγματα αυτοϊώνται. Μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε αντιβίωση. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να δώσουμε ειδική δίαιτα με αναψυκτικά, με κομπόστες στα παιδιά, ώστε να μην έχει βαρύ φορτίο το ήπαρ και να είναι «ήσυχο» για να μπορέσει να ανακάμψει.”

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος για τον θάνατο γνωστού μαιευτήρα γυναικολόγου

Τι έδειξαν οι εξετάσεις της 16χρονης που νοσηλεύεται με συμπτώματα ηπατίτιδας

Ένα rapid test εφεξής για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ