Πώς να εξηγήσετε στα μικρά παιδιά γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα

Το να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας είναι καίριος τρόπος πρόληψης του ιού Sars Cov-2, ο οποίος ευθύνεται για την πανδημία που έχει ξεσπάσει και ταλανίζει τον πλανήτη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η χρήση μάσκας για αρκετές ώρες, όμως, μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, να αναγνωρίσουμε τις εκφράσεις του συνομιλητή μας, να τον ακούσουμε καθαρά και νιώθουμε πολύ άβολα όταν την χρησιμοποιούμε.

Με την επιβολή χρήσης μάσκας ξανά σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όμως, πρέπει όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, που όπως φαίνεται τείνουν να γίνουν συνήθεια.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να σιγουρευτούμε πως τα παιδιά μας θα μπορέσουν να κρατήσουν τη μάσκα μπροστά στο στόμα τους για όσες ώρες χρειαστεί. Με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε να τα πείσουμε να τη φορέσουν, χωρίς να νιώσουν επιπλέον άγχος και πίεση;

Διαβάστε παρακάτω 5 tips τα οποία θα σας βοηθήσουν να εξηγήσετε και τελικά να πείσετε το παιδί σας για τη χρήση της μάσκας:

Να είστε σίγουροι για τα λεγόμενά σας

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον συναισθηματικό μας τόνο πολύ πριν τους μιλήσουμε και επεξεργαστούν όσα τους λέμε. Πριν προσπαθήσετε να εξηγήσετε στο παιδί σας τι ακριβώς συμβαίνει με την πανδημία και τις μάσκες, βεβαιωθείτε ότι είστε ήρεμοι, γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε να πείτε και αισθάνεστε έτοιμοι να διατηρήσετε έναν ουδέτερο τόνο.

Αν πιστεύετε πως δεν είστε στο ψυχολογικό επίπεδο γι’ αυτή τη συζήτηση, αφήστε την για κάποια άλλη φορά. Και αυτό γιατί, όταν οι ενήλικες νιώθουν ανήσυχοι ή δεν είναι πολύ σίγουροι για τα συναισθήματά τους, τα παιδιά υποσυνείδητα “ανιχνεύουν” αυτή την αμφιβολία και στο τέλος της συζήτησης – όσο καλά κι αν έχετε τοποθετηθεί – εκείνα “απορροφούν” αυτό το συναίσθημα.

Παράλληλα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα τους λέμε και εκφράζουν απορίες που αρκετές φορές μας εκπλήσσουν. Φροντίστε, λοιπόν, να είστε προετοιμασμένοι σωστά για κάθε πιθανή ερώτησή τους.

Χρησιμοποιήστε απλά λόγια

Όταν προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη συζήτηση περί πανδημίας και μάσκας χρησιμοποιήστε γλώσσα που θα ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού σας και την πνευματική του ανάπτυξη. Προτιμήστε τα μηνύματα που μεταδίδεται να εμπεριέχουν θετικό τόνο και προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε μόνο στην απειλή που αποτελεί ο ιός για την υγεία όλων μας.

Ακολουθήστε το παιδί

Αφού εξηγήσετε τα βασικά πράγματα στο παιδί κάντε μια παύση και ρωτήστε το αν έχει κάποια απορία. Δείξτε υπομονή και μην πιέζετε τη συζήτηση. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επεξεργαστεί όσα του είπατε και να εκφράσει τις δικές του ανησυχίες για τις μάσκες, τον ιό ή οτιδήποτε άλλο το απασχολεί σχετικά. Οι ψυχολόγοι προτείνουν να ακολουθούμε τον τρόπο του παιδιού, έτσι ώστε εκείνο να μπορεί να εμπεδώσει καλύτερα τα όσα του λέμε. Για παράδειγμα, αν το παιδί αγαπά τη ζωγραφική ίσως να θελήσει να εκφραστεί μέσω αυτής. Μπορείτε και εσείς να του δώσετε να καταλάβει όσα του λέτε μέσα από σχέδια και ζωγραφιές.

Αφήστε το παιδί να επιλέξει τη μάσκα του

Αν υπάρχει δυνατότητα, αφήστε το παιδί να επιλέξει τη μάσκα του. Το χρώμα, το ύφασμα, το σχέδιο. Έτσι θα νιώθει πιο υπεύθυνο, ενώ δεν θα αντιμετωπίζει τη μάσκα ως άλλη μία βαρετή υποχρέωση. Με την ποικιλία που υπάρχει πλέον στην αγορά δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας.

Θυμηθείτε ότι και εσείς φοράτε μάσκα

Κάθε φορά που μιλάτε στο παιδί σας πίσω από τη μάσκα, να θυμάστε ότι ο τόνος της φωνής και τα μάτια σας μεταφέρουν το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να μην υψώνετε τη φωνή σας και κοιτάξτε το παιδί σας με ήρεμο και “καταπραϋντικό” τρόπο.

με πληροφορίες από: monadelahooke.com