Πώς πρέπει να φυλάσσονται τα εμβόλια για να μην καταστραφούν: Ένας παιδίατρος συμβουλεύει

Ξέρετε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να χάσει τη δραστικότητά του αν δεν φυλαχθεί σωστά; Η συντήρηση, η μεταφορά και η αποθήκευση είναι υψίστης σημασίας καθώς η αντιγονική του ισχύς βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και αν δεν τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υπάρχει το ενδεχόμενο το εμβόλιο να αδρανοποιηθεί, με άλλα λόγια να πάψει να είναι λειτουργικό.

Υπάρχουν εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιους ή βακτήρια (π.χ. της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς (MMRV), της ανεμευλογιάς(VZV) και του ρότα-ιού) και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως και στην υψηλή θερμοκρασία. Βέβαια, υπάρχουν και εμβόλια που περιέχουν νεκρούς ιούς ή βακτήρια ή τμήματα αυτώνπου  είναι περισσότερο ανθεκτικά σε περιορισμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, όμως καταστρέφονται ταχέως όταν καταψύχονται. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα εμβόλια διφθερίτιδας-τετάνου-ακυτταρικό κοκκύτη (DTaP), πολιομυελίτιδας (IPV) αιμοφίλου τύπου Β (HiB), ηπατίτιδας Α (Hep A), ηπατίτιδας Β (Hep B), πνευμονιοκόκκου (7δύναμο, 10δύναμο, 13δύναμο), μηνιγγιτιδόκοκκου C, γρίππης (INFL), ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Γονείς, έτσι πρέπει να μεταφέρετε τα εμβόλια για να μην χάσουν την δραστικότητά τους

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, δίνει στους γονείς πολύτιμες συμβουλές για τον ορθό τρόπο μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων μέχρι να επισκεφθούν τον παιδίατρο για να γίνει ο εμβολιασμός του παιδιού. Σκοπός του εμβολιασμού είναι η πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του εμβολίου πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα και ευλαβικά όλα τα μέτρα συντήρησης των εμβολιών.

Ας διαβάσουμε τις συμβουλές του παιδιάτρου και εφεξής ας είμαστε πιο προσεκτικοί όταν μεταφέρουμε το εμβόλιο του παιδιού.

  • Τα εμβόλια ιδανικά συντηρούνται στους 2-8 βαθμούς Κελσίου.
  • Τα εμβόλια κινδυνεύουν να καταστραφούν από την ψύξη και όχι τόσο από την ζέστη.
  • Μην μεταφέρετε τα εμβόλια ανάμεσα και σε επαφή με δύο παγοκύστες ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα. Αν παγώσουν καταστρέφονται ΑΜΕΣΑ και δεν έχει νόημα να γίνουν όταν ξεπαγώσουν.

Πώς πρέπει να μεταφέρονται τα εμβόλια

Μεταφέρετε τα εμβόλια από το φαρμακείο ή από το σπίτι σας στο ιατρείο του παιδιάτρου για να τα κάνει στο παιδί σας με μια παγοκύστη τύπου ζελέ και τυλίξτε για ασφάλεια το κουτί με το εμβόλιο με ένα πλαστικό συσκευασίας (αυτό με τις φούσκες) ώστε να αποφύγετε να έρθει σε απ ευθείας επαφή η παγοκύστη με το εμβόλιο.

Στο ψυγείο του σπιτιού σας μπορείτε να το κρατήσετε στην συντήρηση, σε μεσαίο ράφι, μέχρι έρθει η ημέρα που θα το πάτε στον παιδίατρο. Τώρα τον χειμώνα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε παγοκύστη εφ όσον σε ένα διάστημα μισής ή μιας ώρας το μεταφέρετε στο ψυγείο του σπιτιού σας ή στο ιατρείο του παιδιάτρου.

Ακόμα όμως και το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου τα περισσότερα από τα εμβόλια αντέχουν να τα μεταφέρετε χωρίς παγοκύστη, με την προυπόθεση να τα πάτε στο ιατρείο και να γίνουν άμεσα.

ΔΕΝ μεταφέρουμε λοιπόν εμβόλια σε πλήρη επαφή ανάμεσα σε 2 παγοκύστες πιασμένες με λαστιχάκι γιατί θα παγώσουν και θα καταστραφούν αμέσως!!!

Δείτε πώς έχει αχρηστευτεί ένα εμβόλιο λόγω ψύξης

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Νταλούκας στην ανωτέρω φωτογραφία φαίνεται εμβόλιο που του έφεραν γονείς για να κάνει στο παιδί τους, και το οποίο – ατυχώς – μετέφεραν ανάμεσα σε δύο παγοκύστες με αποτέλεσμα να παγώσει και να αχρηστευτεί. Το λευκό μέρος στο πανω μέρος της σύριγγας είναι το παγωμένο εμβόλιο.

Μάλιστα, αποκαλύπτει ακόμα ένα περιστατικό λανθασμένης μεταφοράς εμβολίου που οδήγησε αναπόφευκτα στην αδρανοποίηση του. Μία μητέρα δύο παιδιών του έφερε δύο εμβόλια Bexsero (105 ευρώ το ένα) τα οποία είχαν παγώσει και είχαν καταστραφεί. Αυτό το μοιραίο λάθος οδήγησε να καταλήξουν στα σκουπίδια δύο εμβόλια που η μητέρα χρυσοπλήρωσε 210 ευρώ για να τα αγοράσει.

Προσοχή και στην ημερομηνία λήξης του εμβολίου

Ο κ. Νταλούκας κρούει το κώδωνα του κινδύνου και για την ημερομηνία λήξης των εμβολίων. Όπως γράφει χρακτηριστικά “Εμείς οι παιδίατροι πριν κάνουμε το εμβόλιο οφείλουμε να κάνουμε μια επισκόπιση του περιεχομένου όχι μόνο για το αν έχει παγώσει αλλά και για την καθαρότητα της ουσίας που περιέχεται, όπως και για την ημερομηνία λήξης του εμβολίου. Δεν είναι ανύπαρκτες οι φορές που έχουν πωληθεί εμβόλια με περασμένη ημερομηνία λήξης.”

Αυτό είναι το post του παιδιάτρου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Τα εμβόλια ιδανικά συντηρούνται στους 2-8 βαθμούς Κελσίου.Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα εμβόλια…

Gepostet von Costas Dalucas am Dienstag, 19. Februar 2019

Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση πατώντας εδώ