Πώς θα διατηρήσουν τα παιδιά τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα σε ένα καλοκαίρι πανδημίας;

Το φετινό καλοκαίρι (και όλη η χρονιά μέχρι στιγμής) δεν θυμίζει σε τίποτα όσα γνωρίζαμε ως τώρα.

Τα σχολεία, έπειτα από 2 μήνες σε αναστολή λειτουργίας και 10 μέρες μαθημάτων στις αρχές του καλοκαιριού, έκλεισαν για διακοπές, ενώ τα θερινά camps και οι κατασκηνώσεις θα λειτουργούν υπό συγκεκριμένους όρους και με συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών.

Κι όσο και αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, βρισκόμαστε ακόμη σε καθεστώς πανδημίας, αφού τα κρούσματα στην χώρα μας δεν έχουν μηδενίσει και σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται όλο και περισσότερα από τους ειδικούς. Επομένως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναναστροφές και τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις.

Τα παιδιά καλούνται φέτος να επιδείξουν μεγάλη ωριμότητα και να περάσουν ένα καλοκαίρι δίχως πολλές δραστηριότητες, στενή επαφή με τους φίλους τους και ξέφρενη διασκέδαση.

Πώς μπορούν οι γονείς να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν υψηλά τις κοινωνικές τους δεξιότητες, μέσα σε αυτή την κρίση που βιώνουμε;

Τα παιδιά όλων των ηλικιών διδάσκονται τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσω του παιχνιδιού. Οι γονείς, λοιπόν, μπορούν να τις ενισχύσουν απλώς διασκεδάζοντας μαζί με τα παιδιά, ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Αφήστε τα παιδιά να είναι ακατάστατα

Επιτρέψτε στα παιδιά να χτίσουν ένα φρούριο στο σαλόνι σας και να το αφήσουν εκεί για αρκετές ημέρες. Ζωγραφίστε μαζί τα μπλουζάκια τους όπως εκείνα επιθυμούν. Διοργανώστε online διαγωνισμούς με τους φίλους τους και αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους ή οργανώστε μικρά πάρτι με τα αδέρφια τους και τους πιο στενούς τους φίλους σε πλατείες ή πάρκα, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας.

Διδάξτε τα να λένε ιστορίες

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να λένε ιστορίες και να κερδίζουν το ενδιαφέρον του ακροατή τους, αλλά και να αναγνωρίζουν τις αντιδράσεις των άλλων. Αρκετά παιδιά, ειδικά μικρότερης ηλικίας, μονοπωλούν τις συζητήσεις με μεγάλους μονολόγους. Για να βοηθήσετε το δικό σας, διηγηθείτε του σύντομες ιστορίες και βοηθήστε το να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, ζητώντας του στη συνέχεια να σας πει και εκείνο τη δική του ιστορία με σύντομο τρόπο. Μπορείτε να προσποιηθείτε πως είστε κάποιος φίλος του ή ένα άτομο το στο οποίο οποίο θα ήθελε να διηγηθεί μια ιστορία, για να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα.

Τονώστε την παρατηρητικότητά τους

Ζητήστε από τα παιδιά σας την επόμενη φορά που θα βρεθούν σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο έξω από το σπίτι να παρατηρήσουν ποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής ή ποιος γίνεται αγενής. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι η παρατήρηση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Στη συνέχεια συζητήστε με τα παιδιά σας γι’ αυτές τις συμπεριφορές, το γιατί μπορεί κάποιος να τις ακολουθεί και τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά.

Ενισχύστε τη συμπόνια και την ενσυναίσθησή τους

Σε αυτή την περίπτωση γίνεται παράδειγμα για τα παιδιά σας υιοθετώντας ήρεμες αντιδράσεις και δίνοντας σημασία στα όσα νιώθουν. Όταν τα παιδιά διαφωνούν έντονα ή όταν γίνονται αγενή, επισημάνετε αυτές τις συμπεριφορές και όταν πια τα πνεύματα θα έχουν ηρεμήσει συζητήστε για το πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε και να μην αγνοούμε τα συναισθήματα των άλλων. Επίσης, μέσα από τη συμπεριφορά σας δείξτε τους πόσο σημαντικό είναι να ακούς με προσοχή όσα ο άλλος έχει να σου πει.

Εξηγήστε πώς λειτουργεί η γλώσσα του σώματος

Οι αντιδράσεις, το βλέμμα μας, ο τόνος της φωνής μας και η γλώσσα τους σώματός μας, όλα παίζουν ρόλο στο πώς θα μεταδώσουμε ένα μήνυμα, αλλά και στο τι εντύπωση θα δημιουργήσουμε στους άλλους. Βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τη σημασία των παραπάνω, μιλώντας ήρεμα, ευγενικά και αποφεύγοντας τις πολύ έντονες κινήσεις με τα χέρια σας, που μπορεί να υποδηλώνουν αγένεια.

Διαχειριστείτε συναισθήματα και ανησυχίες

Όλοι μας κατά καιρούς βιώνουμε απογοητεύσεις και καταστάσεις που μας στεναχωρούν και μας αγχώνουν. Το να ξεσπάμε στους άλλους ή να μένουμε «κολλημένοι» σε μια οθόνη δεν είναι ο σωστός τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μειώσει το στρες που μπορεί να νιώθει, εξηγήστε του ότι δεν έχει σημασία το πόσο έντονες ή μεγάλες είναι οι αντιδράσεις μας απέναντι στα γεγονότα. Το πιο σημαντικό είναι πώς εμείς τα αντιλαμβανόμαστε και πόσο πολύ τα αφήνουμε να μας επηρεάσουν.

πηγή: www.mindbodygreen.com