Πώς θα ελέγχονται τα παιδιά το καλοκαίρι για την ύπαρξη ιικού φορτίου;

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Εξαιρετικά βεβαρημένη η ατμόσφαιρα - "Χρήση διπλής μάσκας" συνιστά η Μ. Παγώνη

Κατά πόσο θα βοηθούσε αν οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν μία φορά την εβδομάδα με δωρεάν self test τα παιδιά τους τώρα το καλοκαίρι για την ύπαρξη ιικού φορτίου;

Η ερώτηση του infokids.gr κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Τα ερωτήματα

Καλησπέρα σας. Κύριε Κοντοζαμάνη, κυρία Παπαευαγγέλου, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην διάθεση των self-test μέχρι τώρα. Παρ’ όλα αυτά επισημάνατε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή τους στον έλεγχο του ιού. Δεδομένου ότι τώρα το καλοκαίρι τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, δεν χορηγούνται τα self-test, μήπως θα ήταν βοηθητικό αν μπορούσαν οι γονείς να παραλαμβάνουν δωρεάν, με την σύσταση να κάνουν ένα self-test την εβδομάδα στα παιδιά για έναν καλύτερο έλεγχο;

Κύριε Χαρδαλιά, μια ερώτηση αναφορικά με τους πολιτιστικούς συλλόγους, όπου είναι μέρη όπου πραγματοποιούνται δράσεις τώρα το καλοκαίρι, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα ανοίξουν;

Διαβάστε επίσης: Οι γιατροί προειδοποιούν: Γονείς, τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες!

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τι εννοείτε πολιτιστικές εκδηλώσεις; Υπάρχει ένας βαθμός δραστηριοτήτων που έχει ανοίξει ήδη. Έχουν ανοίξει συναυλίες, έχουν ανοίξει τα πάντα. Τώρα τα επί μέρους που μπορεί να είναι, η Επιτροπή για αυτό είναι και σε εβδομαδιαία βάση αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα κάνουμε εκείνα τα βήματα που χρειάζονται, την ώρα που χρειάζονται.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Θα μιλήσω για το επιχειρησιακό κομμάτι και η κυρία Παπαευαγγέλου για το επιστημονικό. Εφόσον παραστεί ανάγκη να δώσουμε και στα παιδιά self-test ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.
Η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είπα, λειτουργεί κανονικά. Ανέφερα κάποιες συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπου καταρχάς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα διάθεσης των self-tests.
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών, σας είπα ότι εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη διανομή.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Να πω λοιπόν και να προσθέσω σε αυτά που είπε στην εισήγησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός, ότι τα δεδομένα μέχρι σήμερα γενικά στη χώρα πόσο συνεισέφερε η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα, ειδικά στα σχολεία πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία και φαίνεται ότι πραγματικά συνέβαλαν στη μείωση της διασποράς και της εμφάνισης συρροών στα σχολεία.
Ως προς το καλοκαίρι, δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή μας τι θα γίνει με τα παιδιά. Σίγουρα τα παιδιά άνω των 12 ετών τα οποία είναι και τα παιδιά που έχουν και τη μεγαλύτερη δυνατότητα διασποράς, θα ελέγχονται όταν θα ταξιδεύουν μαζί με τους γονείς τους και παρόλο που δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, είναι πάρα πολύ πιθανόν όταν συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες, είτε αθλητικές, είτε κατασκηνώσεις, είτε οτιδήποτε, να διενεργούνται self-tests και σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δεν είναι κάτι στο οποίο έχουμε καταλήξει, αλλά έχετε δίκιο που το ρωτάτε.