Πώς θα καταλάβεις ότι η γρίπη του παιδιού σου έχει γίνει επικίνδυνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η φετινή εποχική γρίπη είναι από τις χειρότερες που έχουν περάσει και αν είσαι γονιός, είναι αναπόφευκτο να ανησυχείς για το παιδί σου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουμε 38 νεκρούς λόγω επιπλοκών της γρίπης, με το μικρότερο ηλικιακά θύμα να είναι μόλις 4 ετών.

Τα καλά νέα είναι, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά που νοσούν από γρίπη θα αναρρώσουν μόνα τους, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, με συμπτώματα που θυμίζουν ίωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς τα επικίνδυνα συμπτώματα ή τις επιπλοκές που μπορεί να έχει μια γρίπη, ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς, αν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους έχει γρίπη: «Η ηλικία του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα λειτουργήσουμε. Αν πρόκειται για μωρό κάτω του έτους ή προσχολικής ηλικίας, η κατάσταση υπαγορεύεται από το αν κοιμάται πολύ, αν έχει μειωμένη σίτιση, αν παύει να είναι κεφάτο και επικοινωνιακό. Σε μία γρίπη, τα συμπτώματα αυτά είναι αναμενόμενα, όμως αν κρατήσουν παραπάνω από μία εβδομάδα και κυρίως αν το μωρό έχει μειωμένη λήψης υγρών, τότε αυτό χρειάζεται νοσοκομειακή νοσηλεία».

Αφυδάτωση

Ο παιδίατρος υπογραμμίζει τον σοβαρό κίνδυνο της αφυδάτωσης, αν πρόκειται για μωρό ή πολύ μικρό παιδί: «Θα καταλάβουμε ότι το μωρό μας έχει αφυδάτωση αν δεν ξυπνάει εύκολα και είναι διαρκώς νυσταλέο» και τονίζει την σημασία της καλής ενυδάτωσης, όταν το παιδί μας είναι άρρωστο.

Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα επίσης ανησυχητικό χαρακτηριστικό, το οποίο θα δούμε σε μεγαλύτερα παιδιά: «Στη δύσπνοια θα δούμε το στήθος να ανεβοκατεβαίνει έντονα και παλινδρομικά, ενώ θα δούμε και εισολκές, δηλαδή σαν μπαίνει μέσα το στέρνο όταν το παιδί ανασαίνει. Αυτά αποτελούν συμπτώματα, ότι οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά και τότε το παιδί μας χρειάζεται ιατρική διάγνωση.»

Παρατεταμένα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Χαραμαρά, «η γρίπη συνήθως διαρκεί 7-10 μέρες. Αν, όμως, δούμε ότι τα συμπτώματα υπερβαίνουν τις 10 μέρες και, το χειρότερο, ότι επιμένουν το ίδιο έντονα ή ότι εκεί που το παιδί δείχνει να συνέρχεται τη μία μέρα, την επόμενη είναι ξανά άρρωστο, τότε χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο.»

Ο υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί, αποτελεί από μόνο του ανησυχητικό σύμπτωμα που πρέπει να μας θορυβήσει και να μας φέρει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο, καθώς μπορεί να συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα.

Μυοσίτιδα

Συμβαίνει συχνά, έπειτα από βαριά ίωση, γρίπη, ακόμα και έπειτα από κρυολόγημα, το παιδί να παραπονιέται για πόνο στις γάμπες. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον παιδίατρο, καθώς πιθανώς να πρόκειται για σύμπτωμα μυοσίτιδας, η οποία χρειάζεται νοσηλεία.

«Η μυοσίτιδα είναι επί της ουσίας η έντονη καταστροφή της μυϊκής μάζας λόγω της ασθένειας, αλλά και της αφυδάτωσης. Σπασμένα κομμάτια μυϊκού ιστού φτάνουν στα νεφρά του παιδιού και αυτά μπορεί να προκαλέσουν νεφρική βλάβη ή και ανεπάρκεια, αν η μυοσίτιδα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Το παιδί τότε νιώθει έντονο πόνο, ο οποίος συγκεντρώνεται είτε στον δικέφαλο (ποντίκι) είτε στην γαστροκνημία. Μία εξέταση φωσφοκινάσης κρεατινίνης (CPK) είναι τότε απαραίτητη, για να επιβεβαιωθεί η πάθηση και να οριστεί η κατάλληλη αντιμετώπιση, στην οποία οπωσδήποτε περιλαμβάνεται ορός», περιγράφει ο παιδίατρος.

Επιλοίμωξη

«Η πιο συχνή επιπλοκή στα παιδιά με γρίπη είναι η επιλοίμωξη, δηλαδή το να κολλήσουν ένα βακτήριο έπειτα από την γρίπη και ενώ ο οργανισμός είναι ακόμα εξαιρετικά αδύναμος. Αν συμβεί αυτό, ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να το αντιμετωπίσει και είναι πολύ πιθανό το παιδί να χρειαστεί νοσηλεία», λέει ο παιδίατρος, ενώ διευκρινίζει πως αυτή είναι κατά κανόνα και η αιτία θανάτου όσων έχουν νοσήσει από γρίπη, επειδή κολλάνε κάτι μετά τον ιό.

Όπως εξηγεί ο κ. Χαραμαράς, «Η γρίπη δεν είναι κάτι τρομακτικό από μόνη της. Ένας υγιής οργανισμός, μπορεί εύκολα να την αντιμετωπίσει. Είναι η ζημιά που αυτή κάνει στον οργανισμό και αυτό που αφήνει πίσω της όταν φύγει που πρέπει να προσέξουμε».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, «Μετά τη γρίπη ο οργανισμός μένει εκτεθειμένος για τουλάχιστον 15-20 μέρες. Το παιδί, λοιπόν, που θα περάσει γρίπη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, γιατί αν κολλήσει κάτι νέο, η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα.»

Σε κάθε περίπτωση και επειδή το ιστορικό του κάθε παιδιού είναι διαφορετικό, να μην διστάζετε να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον παιδίατρό σας, όταν η κατάσταση του παιδιού σας δεν δείχνει φυσιολογική!

Διαβάστε ακόμα: «Αυτά είναι τα σοβαρότερα συμπτώματα της γρίπης σύμφωνα με το Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία».