Πώς θα καταπολεμήσεις την καλοκαιρινή ζέστη για να κοιμηθεί το μικρό σου στη δροσιά;

1100_baby_napping_basicsΤις ζεστές μέρες του καλοκαιριού τόσο τα μωρά όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Για να βοηθήσεις το μωρό σου και να κάνεις πιο δροσερό τον ύπνο του, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιους τρόπους. Άφησέ το να κοιμηθεί μόνο με το body ή με μια δροσερή βαμβακερή ή λινή πιτζάμα. Αν το μωρό σου όμως είναι λίγων μηνών, να θυμάσαι να καλύπτεις καλά την κοιλίτσα του. Έλεγχε και τα ποδαράκια του γιατί στα πολύ μωρά κάποιες φορές δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί η θερμορυθμιστική ικανότητα του σώματος και μπορεί να είναι κρύα. Μη διστάσεις να του φορέσεις και ελαφριά καλτσάκια. Στο σπίτι τα παράθυρα πρέπει να μένουν ανοικτά για να αερίζεται ο χώρος που κοιμάται το παιδί, αλλά αν κάνει πολλή ζέστη μπορεί έτσι να χειροτερέψεις την κατάσταση, καθώς θα μπαίνουν κουνούπια και υγρασία που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον ύπνο. Καλύτερα να κλείσεις και να κατεβάσεις τις γρίλιες, τουλάχιστον όταν χτυπάει ο ήλιος και να χρησιμοποιήσεις ανεμιστήρα ή κλιματιστικό. Ο ανεμιστήρας μετακινεί τον αέρα κάνοντας το χώρο πιο δροσερό. Είναι σημαντικό όμως να μην είναι ποτέ στραμμένος προς το παιδί.

Αν έχετε στο σπίτι κλιματιστικό, καλό είναι να το χρησιμοποιείτε αλλά με μέτρο: δεν πρέπει ποτέ να κατεβάζετε τη θερμοκρασία περισσότερο από 3-4 βαθμούς σε σχέση με την εξωτερική. Ακόμα καλύτερα να το χρησιμοποιείτε μόνο στη λειτουργία “αφύγρανσης” τουλάχιστον τη νύχτα: όταν έχει υγρασία αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία υψηλότερη από την πραγματική, επομένως αφαιρώντας την υγρασία η θερμοκρασία θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και ανεκτή.

Κατά κανόνα, καλό είναι να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σπιτιού και να μη δημιουργείτε μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ του περιβάλλοντος όπου κοιμάται το παιδί και του υπόλοιπου σπιτιού ή του εξωτερικού χώρου.

Πόση ζέστη ή δροσιά χρειάζεται ένα μωρό τη νύχτα;

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου του μωρού;