Πότε χορηγείται τρίτη δόση εμβολίου για παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών;

Πότε χορηγείται τρίτη δόση εμβολίου στους κάτω των 18 ετών;

«Το 2022 δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των παιδιών, υπογράμμισε πως «τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι γονείς τους ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά.  Τρίτη δόση εμβολίου χορηγείται στους κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής ή χρόνιων νοσημάτων.  Επίσης χορηγείται μία δόση στα παιδιά που έχουν νοσήσει, τρεις μήνες μετά τη νόσηση».

«Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται η επιπλέον δόση», πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πάνω από 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και περισότερα από 37.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσήσαντες εφήβους από Covid-19

Σύμφωνα με μελέτη του CDC, αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη 30 ημέρες μετά τη νόσηση. Η λοίμωξη Covid 19 είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Τα παιδιά που νόσησαν με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η μελέτη, εμφάνισαν διαβητική κυτοξέωση.

Πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους κάτω των 18 ετών. Ο παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι απλός. Ξέρουμε ότι η Covid-19 επηρεάζει τα παγκρεατικά κύτταρα και σίγουρα στην κατάσταση αυτή συντελούν σημαντικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία.

«Πρέπει να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από γονείς, γιατρούς και παιδιά, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1», υπογράμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πόσα ραντεβού θα διεξάγονται στο Παίδων Πεντέλης

Σε ερώτηση σχετικά με τα ραντεβού για εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο  Παίδων Πεντέλης, καθώς και αν θα λειτουργεί κανονικά ως νοσοκομείο, ο κ.Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι θα λειτουργήσει κανονικά και τα ραντεβού θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει τις επόμενες μέρες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Όπως ανέφερε, θα λειτουργήσουν πάνω από 10 εμβολιαστικές γραμμές, ήδη υπάρχουν τέσσερις, ωστόσο τα στοιχεία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Ηλιόπουλος: “15.000 μαθητές θετικοί, όμως οι γονείς τους θα πάνε κανονικά στη δουλειά!”

Υπ. Παιδείας: 4.784 άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών για τα κενά από τον κορωνοϊό

Συναρπαστικό το βίντεο με τους λύκους στην Πάρνηθα – Τι κάνουμε, όμως, αν βρεθεί λύκος μπροστά μας;