ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν κολυμπάτε σε αυτή την παραλία υπάρχει κίνδυνος να δεχθείτε επίθεση από θαλάσσιες χελώνες

Το φετινό καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες έχουν έρθει στο προσκήνιο για έναν ασυνήθιστο λόγο καθώς σε πολλές παραλίες έχουν καταγραφεί επιθέσεις αυτών των θαλάσσιων ζώων σε λουόμενους.

40 άτομα έχουν δεχθεί επίθεση στο Λιμένι της Μάνης

Σαράντα περίπου άτομα έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής επίθεση από θαλάσσιες χελώνες στο Λιμένι της Μάνης. Ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά εντυπωσιακός, καθώς σύμφωνα και μετα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές Αρχές, ενώ τα «κρούσματα» συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον Ανάργυρο Μαργιώλη, Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αερόπολης, η αντιμετώπιση των θυμάτων των επιθέσεων αυτών, γίνεται με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενή.

Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν σαλμονέλα

Σύνηθες είναι το φαινόμενο οι θαλάσσιες χελώνες να παρουσιάζουν σαλμονέλα, επομένως, όπου κρίνεται αναγκαίο, ο πολίτης για την αντιμετώπιση του δαγκώματος μπορεί να πάρει ακόμα και αντιβίωση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που συστήνεται η χορήγηση αντιτετανικού ορού.

Σταματήστε να ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες

Οι επισκέπτες, βλέποντας τις χελώνες, τις πλησιάζουν με σκοπό να τις ταΐσουν, με αποτέλεσμα εκείνες να αντιδρούν και να τους δαγκώνουν.

Όπως προτείνει ο κ. Μαργιώλης, οι θαλάσσιες χελώνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άγρια ζώα, ενώ οι τουρίστες οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι ζώα τα οποία χρειάζονται τροφή, καθώς συνδέουν την τροφή μαζί τους και γίνονται πιο επιθετικές.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ τονίζει ότι η πρακτική ταΐσματος των θαλασσίων χελωνών πρέπει άμεσα να σταματήσει γιατί:

  • Τα άγρια ζώα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κατοικίδια
  • Η θάλασσα είναι το φυσικό περιβάλλον των θαλασσίων χελωνών στο οποίο διατρέφονται με όλα τα απαραίτητα συστατικά
  • Η παροχή φαγητού στα άγρια ζώα μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στη φυσιολογική συμπεριφορά τους καθώς και στην ασφάλεια των ανθρώπων
  • Εκτός από το τάισμα αυτών των ζώων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρούμε οποιουδήποτε είδους επαφή, για παράδειγμα να ακουμπάμε ή να χαϊδεύουμε τα ζώα »