Προσοχή: Σε ένα λεπτό εκτοξεύονται πάνω από 1.000 σταγονίδια με τον ιό

Οι ειδικοί δεν σταματούν να μελετούν τον νεό κορωνοϊο και στη συνέχει δεν σταματούν να μας μεταφέρουν προτροπές και υποδείξεις περί υγεινής και προστασίας μας. Τώρα, νέες ενδείξεις έρχονται να μας επιστήσουν ακόμα περισσότερο την προσοχή, αφού, όπως φαίνεται, τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία μπορεί να μεταφέρουν τον ιό πολύ εύκολα!

Πόση ώρα αιωρούνται στον αέρα;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Διάβασε επίσης: Ανοίγουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου όλες οι ερασιτεχνικές σχολές χορού – Δείτε για ποιες ηλικίες παιδιών

Η μελέτη, που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αναφέρει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους. Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.