Σύνδεση Covid-19 με φλεγμονώδη νόσο στα παιδιά βρίσκει νέα μελέτη – Γονείς, αυτά είναι τα συμπτώματα

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Λομβαρδία της Ιταλίας δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ώρες στην επιστημονική ιστοσελίδα The Lancet, σύμφωνα με την οποία το φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο παρουσιάζεται σε όλο και περισσότερο παιδιά στον πλανήτη, συνδέεται τελικά με τον νέο κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 10 περιπτώσεις παιδιών με συμπτώματα όπως εξάνθημα σε όλο το σώμα και πρήξιμο στα πόδια και τις παλάμες.

Συγκριτικά με τα τελευταία 5 χρόνια, μόνο 19 παιδιά είχαν εισαχθεί στην εντατική με αυτό το σύνδρομο που προσομοιάζει νόσο Kawasaki. Τους τελευταίους δύο μήνες, όμως, οι εισαγωγές παιδιών είναι 30 φορές περισσότερες.

Επιπλέον, το 80% των παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο φέτος βγήκαν θετικά στον έλεγχο για αντισώματα κορωνοϊού, ενώ το 60% είχε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως καρδιακά προβλήματα.

Τέτοια περιστατικά παιδιών με φλεγμονώδες σύνδρομο εμφανίστηκαν αρχικά στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το νέα αυτό σύνδρομο (προς το παρόν αποκαλείται ‘Παιδιατρικό Πολύ-Συστεμικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο Πιθανώς Σχετιζόμενο με COVID-19’) μοιάζει με Kawasaki, μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγειών και πλήττει συνήθως τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί αυτή την κατάσταση, πάντως πιστεύεται, ότι πρόκειται για αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια λοίμωξη, ενώ μπορεί να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια, να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία και να πλήξει τις αρτηρίες της καρδιάς.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Σύμφωνα με τους γιατρούς από το νοσοκομείο του Μπέργκαμο, «Παρόλο που η επιπλοκή αυτή είναι πολύ σπάνια, οι γονείς θα πρέπει να αναζητούν ιατρική περίθαλψη άμεσα. Τα περισσότερα παιδιά που θα λάβουν άμεσα σωστή ιατρική φροντίδα θα επανέλθουν πλήρως.»

Οι δε γιατροί στη Μ. Βρετανία, όπου τουλάχιστον 100 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών έχουν μέχρι στιγμής νοσηλευτεί με το σπάνιο αυτό σύνδρομο, συμφωνούν με τους γιατρούς το Μπέργκαμο και λένε, ότι μικρό ποσοστό των παιδιών χρειάστηκε να παραμείνει στη ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, η Dr Liz Whittaker που έχει επικεντρωθεί σε αυτά τα περιστατικά παιδιών,  είπε μιλώντας χθες στα βρετανικά μέσα, ότι «είναι πιθανό να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά και διάρροια, ενώ κάποια έχουν εξάνθημα, κόκκινα μάτια και κόκκινα χείλη. Μικρό ποσοστό αυτών εμφανίζει αυτό που λέμε ‘σοκ’, από το οποίο επηρεάζεται η καρδιά. Τα παιδιά αυτά γρήγορα χειροτερεύουν, παγώνουν τα χέρια και τα πόδια τους και αναπνέουν πολύ γρήγορα. Πάντως, στα παιδιά αυτά δεν έχουμε δει αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και φλεγμονή στους πνεύμονες, όπως συμβαίνει στους ενήλικες με Covid-19. Δεν επηρεάζονται, δηλαδή, οι πνεύμονές τους.»

Πηγή: Daily Mail