Πρώτες βοήθειες εγκαύματος: Πώς να αντιμετωπίσετε σωστά το τραύμα

Το έγκαυμα αποτελεί μία μορφή δυνητικά σοβαρού τραύματος του δέρματος αλλά και των βαθύτερων ιστών, εξαιτίας της εντοπισμένης δράσης θερμικής, ηλεκτρικής ή και χημικής ενέργειας καθώς και ακτινοβολίας. Τα εγκαύματα μπορεί να προκληθούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων:

καυτών αντικειμένων, βραστών υγρών, ανοικτής φλόγας, φωτιάς (θερμικό έγκαυμα)

καυστικών χημικών ουσιών (χημικό έγκαυμα)

υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο (ηλιακό έγκαυμα, έγκαυμα ακτινοβολίας)

ηλεκτρικού ρεύματος (ηλεκτρικό έγκαυμα)

Η βαρύτητα ενός εγκαύματος καθορίζεται από την ακριβή αιτία του, την θέση του στο σώμα αλλά και την συνολική έκταση του, δηλαδή την επιφάνεια / εμβαδόν και το βάθος της βλάβης.

Οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας

Οι πρώτες βοήθειες για τα εγκαύματα είναι κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε διότι είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα χρειαστούμε αυτές τις γνώσεις είτε στην καθημερινή μας ζωή είτε και σε καταστάσεις επιβίωσης.

1. Ξεπλένουμε με άφθονο φυσιολογικό ορό ή καθαρό νερό την περιοχή (το νερό να τρέχει για 10-15 λεπτά τουλάχιστον στην πληγή).

2. Πλύντε την περιοχή με ουδέτερο σαπούνι ή ήπιο αντισηπτικό διάλυμα.

3. Επαλείφουμε την περιοχή με αντιμικροβιακή αλοιφή ( π.χ. Fusidin, Fusindac, Emfucin).

4. Τυλίγουμε την περιοχή με γάζες.

5. Αν υπάρχουν φουσκάλες ΔΕΝ ΤΙΣ ΣΠΑΜΕ, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί το έγκαυμα.

6. ΔΕΝ βάζουμε ποτέ ΠΑΓΟ σε έγκαυμα, πολύ πιθανό να χειροτερέψει την κατάσταση.

7. Δαχτυλίδια, ρολόγια και άλλα αντικείμενα πρέπει να αφαιρούνται το συντομότερο.

8. Ασθενείς με ελλιπές ιστορικό εμβολιασμού για τέτανο ή με τελευταίο εμβολιασμό για τέτανο πάνω από 10 χρόνια πριν πρέπε να κάνουν αντιτετανικό εμβόλιο Tetagam.

9. Βαθιά εγκαύματα που έχουν μαυρίσει, όπου φαίνεται ιστός όπως μυς ή οστό και βαθιά εγκαύματα που είναι ανώδυνα (ολικού πάχους) ΠΡΕΠΕΙ να διακομιστούν το συντομότερο σε νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση αν δεν είστε σίγουροι για τις πρώτες βοήθειες που προσπαθείτε να προσφέρετε σε περίπτωση εγκαύματος, ξεκινήστε να ρίχνετε νερό στο έγκαυμα και ρωτήστε τηλεφωνικά το κέντρο άμεσης βοήθειεας για περαιτέρω οδηγίες.