Πυρετώδεις οι προετοιμασίες σε Γυμνάσια και Λύκεια για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από την 1η Φεβρουαρίου

Η επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου  είναι πλέον γεγονός με εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές στις οποίες θα λειτουργήσουν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Όλοι οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τους καλύτερους όρους. Οι σχολικές καθαρίστριες έχουν αναλάβει τον ρόλο να καθαρίσουν, να απολυμάνουν και να προετοιμάσουν καταλλήλως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που θα βρεθούν οι μαθητές ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα πρωτόκολλα ασφαλείας και προστασίας από τον ιό.

Οι Δημοτικές Υπηρεσίες φροντίζουν επίσης για τον σχολαστικό καθαρισμό των σχολικών εγκαταστάσεων (εσωτερικών και εξωτερικών) αλλά και για την επάρκεια στα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας (αντισηπτικά κ.α. ) ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και του Υπουργείου Παιδείας.

Έτσι θα επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Οι μαθητές  επιστρέφοντας στα θρανία θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες, θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και συχνός αερισμός των αιθουσών.

Μάλιστα, χθες, διεξήχθη έκτακτη διαδικτυακή σύσκεψη με τους 116 Διευθυντές Εκπαίδευσης και 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης της κυρίας Μακρή παρουσία της Γενικής Γραμματέως Σ. Γκίκα όπου δόθηκαν οδηγίες για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων.

Ειδικότερα, η υφυπουργός Παιδείας ζήτησε την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων και κατά τις πρώτες δύο (2) ώρες του ωρολόγιου προγράμματος να γίνει υπενθύμιση προς τους μαθητές όλων των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του COVID-19.

Ενδεικτικά:

 • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
 • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
 • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
 • η χρήση αντισηπτικών,
 • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
 • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
 • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
 • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
 • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Αυτές είναι οι κόκκινες περιοχές που θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια

Στο «κόκκινο» επίπεδο Β, μπήκαν οι εξής περιοχές:

 • Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
 • ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
 • οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
 • ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας,
 • ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
 • ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής,
 • ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας
 • ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και
 • η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Συνεχίζονται τα δωρεάν τεστ για covid 19 για τους εκπαιδευτικούς

Το Υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι συνεχίζονται οι δωρεάν έλεγχοι για covid 19 σε δασκάλους και εκπαιδευτικούς μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr/#/form/education.

Όπως τονίζεται, με αυτό τον τρόπο, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, το αρμόδιο Υπουργείο έχει στόχο την όσο το δυνατόν ευρύτερη παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης στα σχολεία.

Τι πρέπει να κάνετε αν επιθυμείτε να υποβληθείτε σε δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Για να  συμπληρώστε την  «φόρμα αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19» ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σημειώνεται ότι η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ.

Συμπληρώνοντας τη φόρμα θα κάνω σίγουρα τεστ για COVID19;

Η συμπλήρωση της φόρμας δεν εξασφαλίζει εξέταση, καθώς η επιλογή των εξεταζόμενων είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής μεταξύ των εθελοντών που θα δηλώσουν συμμετοχή. Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πώς θα υποβληθώ σε τεστ COVID 19, αν επιλεγώ;

Εφόσον επιλεγείτε «για δωρεάν έλεγχο για COVID19» θα λάβετε στο τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην φόρμα σχετικό μήνυμα (SMS) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβείτε. Την ημέρα της εξέτασης παρουσιάστε το SMS στο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξεταστείτε κατά προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται από το υγειονομικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του γενικού απαγορευτικού (lockdown), και κατά την επίσκεψη στο σημείο εξέτασης το SMS υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Επίσης η εξέταση αποτελεί δικαιολογημένη απουσία από την εργασία σας για 3 ώρες.

Πόσα σημεία εξέτασης συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια;

Στο δίκτυο δειγματοληψιών ανήκουν 278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, 98 Σημεία Εξέτασης στελεχωμένα από τις Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΚΟΜΥ). Συνολικά τα κέντρα ελέγχου ανέρχονται στα 386.

Τα 7 βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία

1. Αρχικά πατάτε την επιλογή Ξεκινήστε εδώ

00.png

2. Στο επόμενο βήμα συμπληρώνετε το mail που διαθέτετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

02.png

3. Αφού συμπληρώσετε το mail σας, θα λάβετε έναν εξαψήφιο κωδικό επαλήθευσης και θα το συμπληρώσετε

4. Στο επόμενο βήμα πρέπει να συμπληρώσετε το κινητό σας τηλέφωνο

5. Έπειτα, θα λάβετε ένα μήνυμα στο προσωπικό σας τηλέφωνο με έναν νέο κωδικό, τον οποίο συμπληρώνετε στο αντίστοιχο πλαίσιο

6. Στο επόμενο βήμα, συμπληρώνετε τα στοιχεία που σας ζητούνται:

7. Τέλος, αφού συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία, η διαδικασία ολοκληρώνεται και αναμένετε μήνυμα στο προσωπικό σας τηλέφωνο με τον τόπο και ημερομηνία διεξαγωγής του τεστ