Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 2,5 ετών αγοράκι βρέθηκε αναίσθητο λόγω πνιγμού από σχοινί

Αγοράκι 2,5 μόλις ετών βρέθηκε αναίσθητο σε διαμέρισμα στη περιοχή Ντεπώ της Θεσσαλονίκης, με το σχοινί της κουρτίνας στο λαιμό του, σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr. Το παιδί εντόπισαν η μητέρα και η προγιαγιά του ενώ στο διαμέρισμα βρισκόταν και η 4χρονη αδερφούλα του.

Αμέσως κλήθηκε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έγινε τραχειοστομία στο παιδί προκειμένου να το συνεφέρουν καθώς δεν είχε σφυγμό.

Το αγοράκι αρχικά διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ όμως στη συνέχεια αποφασίστηκε η μεταφορά του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το παιδάκι ήταν στο σπίτι με τη γιαγιά του και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μπλέχτηκε με το σχοινί της κουρτίνας ενώ έπαιζε.

Γονείς, προσοχή στις κουρτίνες που έχετε στο σπίτι

Τα σκοινιά από τις κουρτίνες ή τα στόρια είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τα παιδιά καθώς, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο καθώς υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού. Υπάρχουν περιστατικά με παιδάκια που μπλέχτηκαν στο σχοινί, τα οποία ήταν και άνω των 9 ετών, αλλά τέτοια ατυχήματα, κυρίως συμβαίνουν, σε παιδάκια κάτω των 3 ετών. Θάνατοι, από στραγγαλισμό ή άλλες βλάβες μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, σε ένα σπίτι που έχει μη ασφαλή μηχανισμό σιδηροδρόμων για κουρτίνες.  Τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν συνήθως στα παιδικά δωμάτια ή στα σαλόνια, χώροι που γενικά είναι ορατοί στα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στραγγαλισμός από σχοινί κουρτίνας γίνεται γρήγορα και αθόρυβα.

Οι συνέπειες από μπλέξιμο σε κορδόνι κουρτίνας μπορεί να είναι:

• Στραγγαλισμός από παρεμπόδιση της αναπνοής
• Νευρολογική βλάβη από έλλειψη οξυγόνου
• Αναισθησία εντός 15 δευτερολέπτων
• Θάνατος σε 2 ή 3 λεπτά

Αυτοί οι κανόνες ασφαλείας ΠΡΕΠΕΙ να τηρούνται στα κορδόνια όλων των κουρτινών σε σπίτι με παιδιά

• Εξετάζουμε όλες τις περσίδες και τα στόρια, από μπροστά, πλάι, ή πίσω, για να εντοπίσουμε κορδόνια που μπορεί να είναι προσβάσιμα σε μικρά παιδιά.
• Δεν τοποθετούμε παιδικές κούνιες, κρεβάτια και έπιπλα δίπλα σε παράθυρα, διότι τα παιδιά μπορεί να σκαρφαλώσουν και να φτάσουν τους μηχανισμούς σιδηροδρόμων για κουρτίνες. Αυτό ισχύει, για όλους τους χώρους όπου ένα παιδί ζει ή επισκέπτεται.
• Σε σπίτια όπου ζουν μικρά παιδιά, χρησιμοποιούμε είτε σιδηροδρόμους χωρίς κορδόνια είτε σιδηροδρόμους με κορδόνια που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά ή χρησιμοποιούμε μηχανισμούς που κρατούν τα κορδόνια μακριά από τα μικρά παιδιά.
• Ελέγχουμε συχνά, τα κορδόνια να μην είναι προσβάσιμα από μικρά παιδιά και να μην μπορούν να σχηματιστούν με αυτά επικίνδυνοι βρόγχοι. Δένουμε τα σχοινιά ψηλά, ή χρησιμοποιούμε μια συσκευή ασφάλειας, όπως είναι τα στηρίγματα, οι μηχανισμοί τακτοποίησης καλωδίων, οι συνδετήρες και οι δεσμοί, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Τα σημεία του σπιτιού που πρέπει να προσέχουμε όταν το παιδί περπατά.