Σοκολατένια αχλαδόπιτα

Ελάτε να φτιάξουμε ένα ανοιξιάτικο γλυκάκι με βασικό του συστατικό τα αχλάδια και τη σοκολάτα. Ένας απίθανος γευστικός συνδυασμός που θα σας κάνει να δείτε με άλλη ματιά αυτό το φρούτο.

Το αχλάδι είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, πλούσια θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδών). Τα αχλάδια έχουν σχήμα μακρύ που στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι, ενώ είναι φαρδύτερο στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια τα βρίσκουμε σε διάφορες αποχρώσεις όπως ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο/χρυσό, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία.

Είναι μια άριστη πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, χαλκού και καλίου. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχει, ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Όταν διαλέγουμε αχλάδια, πρέπει να προσέχουμε ο φλοιός τους, ανάλογα με την ποικιλία, να έχει σωστό χρώμα και να μην έχει μαύρες κηλίδες. Επίσης, θα πρέπει το φρούτο να έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του και να μην είναι πολύ σκληρό, γιατί τότε είναι άγουρο. Αποφύγετε τα αχλάδια που έχουν τρυπούλες ή σκούρα μαλακά σημεία. Δεδομένου ότι τα αχλάδια είναι πολύ ευαίσθητα από τη στιγμή που είναι ώριμα, καλό θα ήταν να βρείτε στην αγορά γενικά άγουρα αχλάδια, τα οποία θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να ωριμάσουν. Όταν προσπαθείτε να καθορίσετε εάν ένα αχλάδι είναι ώριμο, μην συμπιέζετε ολόκληρο το φρούτο. Αντ ‘αυτού, προτείνουμε να πιέζετε απαλά μόνο στην κορυφή του αχλαδιού, κοντά στέλεχος του. Αν αυτό σημείο είναι ελαφρώς μαλακό πιέζοντας το, τότε το αχλάδι είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση.

Υλικά:
2 µεγάλα αχλάδια
½ φλ. βούτυρο ανάλατο (σε θερµοκρασία δωµατίου)
½ φλ. καστανή ζάχαρη
1/3 φλ. καρυδόψιχα
2 αβγά (σε θερµοκρασία δωµατίου)
2/3 φλ. αλεύρι Φαρίνα
5 κουταλάκια κακάο
1 φακελάκι βανίλια
1 κουταλάκι µπέικιν πάουντερ
1/3 φλ. γάλα


Εκτέλεση:

Βάζετε αντικολλητική λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί µε διάµετρο 20εκ. Λαδώνετε και αλευρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού. Ξεπλένετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε οριζόντιες φέτες. Τις τοποθετείτε στην εξωτερική πλευρά της φόρµας όπως τη φωτογραφία. (Αν θέλετε βάζετε και στο κέντρο του κέικ. Γενικά, πειραµατιστείτε και φτιάξτε ό,τι σχέδιο σας αρέσει). Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω.

Ετοιµάζετε το κέικ: Βάζετε την καρυδόψιχα και την ψιλοαλέθετε. Προσοχή να µη γίνει σκόνη. Αν θέλετε την ψιλοκόβετε µε ένα µαχαίρι. Σε ένα µπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο, τη βανίλια και το µπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε την αλεσµένη καρυδόψιχα και ανακατεύετε. Βάζετε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα µέχρι να αφρατέψουν. Μετά, προσθέτετε ένα – ένα τα αβγά και εναλλάξ το µίγµα αλευριού µε το γάλα. Χτυπάτε µέχρι να πετύχετε ένα αφράτο µίγµα. Το ρίχνετε στη φόρµα πάνω από τα αχλάδια και ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 25 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει, περνάτε ένα µαχαίρι από τα τοιχώµατα του κέικ και αναποδογυρίζετε.

Αν θέλετε τα αχλάδια να είναι πιο µαλακά, τα ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 5 λεπτά και µετά ρίχνετε από πάνω το µίγµα του κέικ.