Στα φαρμακεία τα διπλά self test για κορωνοϊό και γρίπη – Πώς λειτουργούν

Διπλά self test διαθέτουν πλέον τα φαρμακεία τα οποία θα προσφέρουν ταυτόχρονη διάγνωση για κορωνοϊό και γρίπη.

Τα γνωστά σε όλους self test έφτασαν και στην Ελλάδα επικαιροποιημένα και σε θέση να αναγνωρίσουν εαν νοσούν από Covid ή γρίπη τύπου Α και Β ή και από τις δύο νόσους ταυτόχρονα.

Πώς λειτουργούν τα νέα self test

Τα τεστ γίνονται με τον ίδιο τρόπο αλλά είναι διπλά, δηλαδή παίρνετε δείγμα με την μπατονέτα από τη μύτη, το βουτάτε στο ειδικό μπουκαλάκι και μετά βάζετε μία σταγόνα υγρού, μια για τον κορωνοϊό και μία για τη γρίπη.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος , στην πρώτη θυρίδα του κορωνοϊού θα εμφανιστεί μία κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ , ενώ στην περίπτωση της γρίπης , εάν είναι τύπου Β, η γραμμή που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο γράμμα και, εάν είναι τύπου Α, στο αντίστοιχο γράμμα.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ

Οδηγίες χρήσης από φαρμακοποιό

Στο τεστ, το οποίο γίνεται στο σπίτι όπως και τα απλά self test υπάρχουν δύο ενδείξεις.

    • Χρησιμοποιούμε το «στιλό» και το υγρό για τη ρινοφαρυγγική κοιλότητα που περιέχονται στη συσκευασία
  • 3 σταγόνες σε κάθε υποδοχή
  • Προηγείται η ένδειξη εγκυρότητας του τεστ
  • Ακολουθούν οι ενδείξεις για θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα

Σημειώνεται πως δεν ανιχνεύει υποτύπους της γρίπης, εκτός της Α και Β.

Ποια είναι τα συµπτώµατα της γρίπης; Πώς ξεχωρίζουν από αυτά της COVID-19;

Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις και δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να αλληλοκαλύπτονται. «Η γρίπη δεν κάνει τόσο συχνά αοσμία και διαταραχές γεύσης, κάτι που προκαλούν οι ιώσεις και ο κορωνοϊός, καταρροή έχουν και τα δύο, γαστρεντερικά προβλήματα απορρέουν κυρίως από τον κορωνοϊό», αναφέρει ενδεικτικά η  Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Το δέον γενέσθαι, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι άπαξ και τα συμπτώματα είναι «θολά» να διενεργούμε διαγνωστικά τεστ για γρίπη και κορωνοϊό. 

Συννόσηση µε γρίπη και COVID-19. Τι µας ανησυχεί;

«Είναι πολύ μεγάλη η καταπόνηση του οργανισμού, γιατί έχεις να παλεύεις με δύο εχθρούς, που πλήττουν εξίσου το αναπνευστικό, την καρδιά και τους νεφρούς», λέει η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ COVID «Σωτηρία». «Μας απασχολούν οι επιπλοκές, μπορεί κάποιος νέος να το περάσει “στο πόδι”, αλλά τελικά να του έχει προκαλέσει κάποια μυοκαρδίτιδα».

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός που ζήτησε ο Μάκης Βορίδης για περιπτώσεις παιδοβιαστών – Ποια η διαφορά με τον χειρουργικό;

Ελευσίνα: Συνελήφθη 77χρονος για γενετήσιες πράξεις έξω από σχολείο – Και στο παρελθόν προσπάθησε να “ψαρέψει” παιδιά με χρήματα

Ηράκλειο: Έτσι σώθηκε η 7χρονη Μελίνα που κατάπιε ψαροκόκαλο – Συγκινεί η μητέρα της αλλά και η επιθυμία του παιδιού (βίντεο)