Στη Λέσβο οικογένειες Ελλήνων ζητούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες όσο κρατά η βαρυχειμωνιά

Σε μία συγκλονιστική επιστολή προς την κυβέρνηση, κάτοικοι της Λέσβου αποτυπώνουν την άθλια κατάσταση στην οποία χρόνια τώρα ζουν οι πρόσφυγες στο νησί του, αλλά και πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα, τώρα που ο χιονιάς “τσακίζει κόκκαλα”. Αυτό που πραγματικά επαναφέρει την πίστη μας στην αθρωπότητα, όμως, είναι το αίτημά τους, να μπορέσουν κάποιες οικογένειες προσφύγων, ειδικά αυτές με μικρά παιδιά, να φιλοξενηθούν αυτές τις μέρες σε σπίτια μόνιμων κατοίκων.

Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει η ιστοσελίδα “Το Νησί”, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν τον χειμώνα στα camps. Γνωρίζουμε, από την άλλη πως υπάρχουν δεκάδες οικογένειες τόσο στο νησί της Λέσβου όσο και αλλού που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν όσο κρατάει η βαρυχειμωνιά κάποιους ανθρώπους.

Ένα ζευγάρι με παιδιά, μια μητέρα με το παιδί της, έναν ασυνόδευτο ανήλικο. Υπάρχουν αυτοί που θα «τους πάρουν σπίτι τους» όπως λένε οι ακροδεξιοί. Όσο παράξενο και αν τους φαίνεται. Που θα παραχωρήσουν δωρεάν έναν χώρο που δε χρησιμοποιούν. Γιατί υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, σε κάθε εποχή, ευτυχώς.

Γιατί δεν υπάρχει μια επιτροπή να συγκεντρώνει και να αξιολογεί αυτές τις προτάσεις και να βοηθάει αυτήν την προσωρινή εγκατάσταση που θα σώσει ζωές; Οι προτάσεις αυτές υπάρχουν πολλά χρόνια τώρα και δεν είναι λίγες. Περιμένουμε να έχουμε τους θανάτους του 2015 από το ψύχος ή απλά να καεί το camp ξανά ως διαμαρτυρία για τον αβίωτο βίο;

Ήδη πριν λίγες μέρες υπήρξε διαμαρτυρία από τους πρόσφυγες για την έλλειψη ρεύματος εν μέσω θερμοκρασιών κάτω του μηδενός. Οι όροι μπορούν να τεθούν σοβαρά και συγκεκριμένα και να υπάρξει ασφάλεια σε αυτήν την προσωρινή φιλοξενία εχέγγυα τόσο για τον πρόσφυγα, για αυτόν που φιλοξενεί, για το κράτος έστω με τους όρους που θα θέσει. Μα θέλει δουλειά.

Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο; Και αν όχι, γιατί; Γιατί πρέπει ενώ υπάρχει μια πρακτική λύση, να υποφέρουν παιδιά στο ψύχος; Παρακαλούμε, δε μπορούμε να αντέξουμε το ψέμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες στα camps. Αν και έχετε απαγορεύσει την πρόσβαση δημοσιογράφων εκεί (ελέω ιού, τάχατες) ξέρουμε, βλέπουμε, μιλάμε με τον κόσμο μέσα στο camp. Δε θα αντέχατε ούτε μια βδομάδα εκεί μέσα.

Υπάρχουν πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο και ανοίγουν τα ίδια τους τα σπίτια. Απαντήστε τους αν μπορούν να το κάνουν και αν όχι γιατί. Γιατί πρέπει να κοιμηθούν και σήμερα γνωρίζοντας ότι ένα παιδί θα μπορούσε να κοιμάται στα ζεστά , ότι θα μπορούσαν εκείνοι να το κοιμίσουν στα ζεστά μα αντίθετα τρέμει από το κρύο σε ένα απαίσιο τσαντίρι, μέσα στη λάσπη.

Δε θα πάμε στα εκατοντάδες δημοτικά και κρατικά κτήρια που είναι κλειστά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μην υποφέρουν άνθρωποι. Δε θα πάμε στα εκατοντάδες υποστατικά της εκκλησίας που είναι κλειδαμπαρωμένα και σαπίζουν. Εδώ αυτά δεν ανοίγουν για τους Έλληνες που υποφέρουν… Ούτε καν στα κοντέηνερ στον Καρά Τεπέ θα σας πάμε, που τα σφραγίσατε αλλά θα μπορούσα να βάλουν οικογένειες στα ζεστά, δε θα πάμε στο ΠΙΚΠΑ που κλείσατε και που φιλοξενούσε τους ευπαθείς.

Ας κάνουμε ότι κλείνουμε τα μάτια. Σας μιλάμε για τα σπίτια μας. Τα δικά μας σπίτια που θα γίνουν πιο ζεστά και ανθρώπινα όταν μπουν μέσα για λίγο καιρό όσοι σε αυτόν τον κόσμο στάθηκαν άτυχοι. Ανοίγουμε ορισμένοι τα σπίτια μας σε συνανθρώπους που κρυώνουν.”

Δείτε εικόνες από τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Καρά Τεπέ στις 14/1, με θερμοκρασία 1 βαθμό Κελσίου:

πηγή κεντρικής φωτο: twitter.com/ekasotaki