Στην εντατική του Νοσοκομείου Παίδων 15χρονος – Έπαθε ηλεκτροπληξία κάνοντας γκράφιτι στον ΟΣΕ

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» ένας 15χρονος μαθητής που έπαθε ηλεκτροπληξία, κάνοντας γκράφιτι στον ΟΣΕ.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση στελεχών του ΟΣΕ, ο 15χρονος ανέβηκε στην οροφή του τρένου και πλησίασε το καλώδιο των 25.000 volt σε απόσταση μόλις 25 εκατοστών. Ο 15χρονος υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα από το ρεύμα υψηλής τάσης στον Εμπορικό Σταθμό στο Μεζούρλο, στη Λάρισα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι άνθρωποι του ΟΣΕ οδηγούνται σε αυτό το πρώτο συμπέρασμα καθώς προκλήθηκε βραχυκύκλωμα λόγω της μικρής απόσταση με το καλώδιο που βρίσκεται πάνω από την οροφή του τρένου.

H επικίνδυνη μόδα των γκράφιτι στα τρένα

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι έφηβοι και οι νέοι που κατακλύζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αλλά και το δίκτυο του ΗΣΑΠ επιδιώκοντας διακαώς να ζωγραφίσουν το δικό τους γκράφιτι.  Παρέες των νεαρών ζωγραφίζουν με σπρέι σε πολύ επικίνδυνα σημεία, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και την ασφάλεια των μεταφορών.

Οπως περιγράφουν εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ, τα περιστατικά είναι πολύ συχνότερα από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Οι νεαροί τοποθετούν αντικείμενα στις γραμμές για να ανέβουν ψηλότερα και να μπορούν να ζωγραφίσουν. Πολλές φορές αυτά τοποθετούνται σε στροφές, με αποτέλεσμα ο οδηγός του συρμού να μην τους αντιλαμβάνεται αμέσως και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματιστούν, αλλά και να εκτροχιαστεί η αμαξοστοιχία» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων των ΗΣΑΠ Νίκος Τσιαπάτης. Οπως περιγράφει ο ίδιος, συχνά οι οδηγοί αναγκάζονται να ακινητοποιούν τους συρμούς προκειμένου να απομακρυνθούν οι νεαροί.

Mάλιστα, έχουν καταγραφεί δυστυχώς στη χώρα μας πολλοί θάνατοι που πρόεκυψαν κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενός γκράφιτι στο σιδηροδρομικό δίκτυο.