Σχ.χρ. 2022- 23: Ανακοινώθηκαν τα νέα Πειραματικά Σχολεία – Τι έγινε τελικά με το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών;

Σχ.χρ. 2022- 23: Ανακοινώθηκαν τα νέα Πειραματικά Σχολεία - Τι έγινε τελικά με το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών;

Νέα σχολεία προστίθενται από το σχολικό έτος 2022-2023 στο δίκτυο των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4692/2020. Έτσι, από 62 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-2020, επεκτείνονται σε 120, ενώ ήδη από πέρυσι υπάρχει τουλάχιστον ένα Πρότυπο ή/και Πειραματικό σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Κατόπιν εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και σύμφωνης γνώμης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει το χαρακτηρισμό των κάτωθι σχολικών μονάδων ως Πειραματικών Σχολείων από το σχολικό έτος 2022-2023, ορίζοντας την διασύνδεση μεταξύ τους καθώς και τις σχολικές μονάδες με κοινά Επιστημονικά Εποπτικά Συμβούλια (ΕΠ.Ε.Σ.). Οι μαθητές που φοιτούν στις παραπάνω σχολικές μονάδες κατά τον χαρακτηρισμό τους εξακολουθούν να φοιτούν σε αυτές, εφόσον το επιθυμούν.

Αυτή είναι η λίστα με τα νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Τι έγινε τελικά με το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών;

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναδείξει στο Infokids.gr την διαμαρτυρία μαθητών και γονέων του 26ου Γυμνασίου Αθηνών στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μετεξελιχθεί σε Πειραματικό Γυμνάσιο για τους αποφοίτους του Πειραματικού Μαράσλειου Δημοτικού.

Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις ήταν πολλές με την στήριξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας καθώς θεωρούνταν απαράδεκτο τα παιδιά της γειτονιάς να μην έχουν πρόσβαση στο συμβατικό σχολείο από τη στιγμή που η φοίτηση στα Πειραματικά γίνεται με κλήρωση.

Όπως είχε δηλώσει αποκλειστικά στο Ιnfokids.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , Μαρία Σεβαστάκη “Αντιστεκόμαστε στην εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας για την μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό Γυμνάσιο μία απόφαση που αφήνει μια ολόκληρη περιοχή χωρίς συμβατικό σχολείο, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών θα αναγκαστεί να μετακινηθεί σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την κατοικία τους. Ετσι, πρόσβαση στο σχολείο μας θα έχουν μόνο οι μαθητές που φοιτούν στο Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου. Tα παιδιά της γειτονιάς χάνουν την πρόσβαση στο σχολείο και θα πρέπει να αναζητήσουν Γυμνάσιο-Λύκειο σε άλλες γειτονιές

H κοινή ανακοίνωση 5 Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι, χθες, 9/3/2022, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1048/τ.Β΄/9-3-2022 από το Υπουργείο Παιδείας η Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται το μοναδικό «συμβατικό δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας, το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση:

Είναι ενδεικτική μιας αυταρχικής, αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής αντίληψης, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την εφαρμογή και υλοποίηση των πολιτικών της αρμοδιότητάς του.

Στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και στα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών της περιοχής.

Αγνοεί επιδεικτικά την καταφανή και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση πολιτικών κομμάτων, όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων, πολιτικών και βουλευτών από όλα τα κόμματα, συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας, οικογενειών, μαθητών/μαθητριών και κατοίκων της γειτονιάς, ενάντια στην κατάργηση του μοναδικού «συμβατικού» δημόσιου σχολείου της περιοχής μας.

Για το λόγο αυτό, η απόφαση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με μεθοδεύσεις που αποσκοπούσαν να παραπλανήσουν αυτούς που θίγονται από την απόφαση και να ακυρώσουν τον δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Στερεί από τους μαθητές της περιοχής μας το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Δυσκολεύει αφάνταστα και υποβαθμίζει την καθημερινότητα των μαθητών/μαθητριών και των οικογενειών τους και υπονομεύει το μέλλον των κατοίκων της περιοχής.

Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο και τρόπο που διαθέτουμε για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και την εξασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος των μαθητών/μαθητριών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο της γειτονιάς τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 26ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Γυμνασίου Αθηνών 

Διαβάστε επίσης:

Νέες δηλώσεις “βόμβα” του Θανάση Κατερινόπουλου για τα 3 αδερφάκια από την Πάτρα

«Συγγνώμη, δεν σας προστάτεψα»: Συγκλονίζει πατέρας που έχασε γυναίκα και παιδιά στο Ιρπίν

Λύση στις πυρκαγιές από Μαθητές Λυκείου που μετατρέπουν τις εύφλεκτες πευκοβελόνες σε… καθαριστικά!