Οι γονείς του 26ου Γυμν. Αθηνών ξεσπούν στο Ιnfokids: “Αφήνουν τα παιδιά μας στο δρόμο στο παρά πέντε”

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει με την αιφνιδιαστική απόφαση μετατροπής του 26ου Γυμνασίου Αθήνας σε Πειραματικό σχολείο από τη νέα σχολική χρονιά 2022-23,  δίχως να έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για το τι θα γίνει με τη φοίτηση των μαθητών στα όμορα σχολεία.

Στο εν λόγω σχολείο, που στεγάζεται στους χώρους του Μαρασλείου, δίπλα στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, φοιτούν μαθητές από διάφορες περιοχές του κέντρου και εάν μετατραπεί σε Πειραματικό δεν θα υπάρχει άλλο συμβατικό σχολείο στην περιοχή.

Στο άκουσμα της είδησης τόσο ο Σύλλογος Γονέων όσο και το 15μελές των μαθητών εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με επιστολές προς τις αρμόδιες Αρχές αλλά και κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή συμβολική πορεία διαμαρτυρίας που έκαναν από κοινού γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Μαράσλειο Δημοτικό μέχρι τη Βουλή, με συνθήματα ενάντια στην μετατροπή του δημόσιου σχολείο σε πειραματικό ώστε να μην καταργηθεί το δικαίωμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια παιδεία της γειτονιάς.

“Τα παιδιά μας μένουν στο δρόμο και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πού θα πάνε σχολείο τον Σεπτέμβρη”

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Γυμνασίου Αθηνών, Μαρία Σεβαστάκη, μας ανέλυσε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αιφνίδια γονείς και μαθητές μετά την απόφαση εν μια νυκτί να μετατραπεί το σχολείο τους σε Πειραματικό Γυμνάσιο, μάλιστα όπως μας ενημέρωσε οι αλλαγές δεν σταματούν καθώς και το 26ο Λύκειο με το οποίο συστεγάζονται σε 2 χρόνια αναμένεται να γίνει και αυτό Πειραματικό.

Οι γονείς του 26ου Γυμν. Αθηνών ξεσπούν στο Ιnfokids: "Αφήνουν τα παιδιά μας στο δρόμο στο παρά πέντε"

Όπως δήλωσε στο Ιnfokids.gr η κ. Σεβαστάκη “Αντιστεκόμαστε στην εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας για την μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό Γυμνάσιο μία απόφαση που αφήνει μια ολόκληρη περιοχή χωρίς συμβατικό σχολείο, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών θα αναγκαστεί να μετακινηθεί σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την κατοικία τους. Ετσι, πρόσβαση στο σχολείο μας θα έχουν μόνο οι μαθητές που φοιτούν στο Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου. Ετσι τα παιδιά της γειτονιάς χάνουν την πρόσβαση στο σχολείο και θα πρέπει να αναζητήσουν Γυμνάσιο-Λύκειο σε άλλες γειτονιές

Από την Τσόχα μέχρι την Πλάκα δεν υπάρχει κανένα συμβατικό δημόσιο σχολείο

Το Υπουργείο Παιδείας εντελώς ξαφνικά πήρε την απόφαση να καταργήσει το σχολείο μας.

Τα παιδιά μας που φοιτούν εκεί πρέπει από τη νέα σχολική χρονιά να βρουν άλλο σχολείο και μάλιστα σε γειτονιές εκ διαμέτρου αντίθετες με τις κατοικίες μας.

Από την οδό Τσόχα μέχρι την Πλάκα δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμβατικό σχολείο που να μπορούν να μετακινηθούν οι μαθητές του σχολείου μας.

Οι εναλλακτικές που έχουμε για να πάνε σχολείο τα παιδιά μας είναι το Γκύζη, το Γουδί και το Παγκράτι. ”

Με την εισήγηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το κέντρο της Αθήνας απογυμνώνεται από συμβατικά δημόσια σχολεία“.

ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στο πλευρό των γονιών είναι από τη πρώτη στιγμή σύσσωμη η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων. Όπως ανέφερε η κ Σεβαστάκη στο Ιnfokids.gr στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο πάρθηκε ομόφωνα απόφαση στήριξης του αιτήματος των γονιών του 26ου Γυμνασίου να μην ποροχωήσει η μετατροπή του σε Πειραματικό. 

Ακόμα και ένας μαθητής να στερηθεί την πρόσβαση στο σχολείο είναι απαράδεκτο

Μάλιστα, σε απάντηση των όσων ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου σε καμία περίπτωση δεν είναι παιδιά της γειτονιάς αλλά είναι παιδιά γονέων που εργάζονται στο κέντρο είτε παιδιά από άλλες κοντινές περιοχές οπότε δεν τίθεται ζήτημα ταλαιπωρίας ως προς τη μετακίνησή τους  η κ. Σεβαστάκη ξεκαθαρίζει ότι ” Τα εν λόγω επιχειρήματα αποτελούν ισχυρισμούς που χρήζουν αποδείξεων και είναι ελέγξιμα ως προς την εγκυρότητά τους. Εξάλλου, η Δευτεροβάθμια είναι αυτή που κρίνει αν ένας μαθητής δικαιούται να φοιτά στο εκάστοτε σχολείο οπότε αφ’ης στιγμής έχει δώσει το πράσινο φως δεν τίθεται ζήτημα. Ας σταθούμε στο ίδιο το γεγονός. Ακόμα και ένα παιδί της γειτονιάς να στερηθεί το δικαίωμα να πάει στο σχολείο της περιοχής του είναι απαράδεκτο“.

Εκεί που περιμέναμε το σχολείο μας να αποκτήσει και άλλα κτίρια για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μας, εν τέλει μας ενημερώνουν ότι θα καταργηθεί. Πέσαμε από τα σύννεφα με την εξέλιξη αυτή. Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει η μετατροπή του σχολείου μας“.

Τι θα γίνει τελικά με το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών;

Την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές το ρεπορτάζ είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Ιnfokids.gr όλα είναι υπό συζήτηση για το αν θα ολοκληρωθεί η μετατροπή του. Το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει ενημέρωση για τις αντιδράσεις και τις πιέσεις των γονιών και όλα είναι ανοιχτά για το τι μέλλει γενέσθαι.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το σύνδρομο SIDS που οδηγεί σε αιφνίδιο θάνατο – Ποιο χρωμόσωμα θεωρείται υπεύθυνο

12χρονος σκοτώθηκε αφήνοντας μισοτελειωμένο ένα μουσικό κομμάτι – Ορχήστρα το έπαιξε στην κηδεία του (vid)

“Οι γιατροί αγνοούσαν τις επίπονες περιόδους μου μέχρι που άρχισα να… φτύνω αίμα”: Νέα μαμά αποκαλύπτει