Συγκλονίζει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς: «Δε θα ήθελα να είμαι μητέρα δολοφόνου. Προτιμώ το παιδί μου να είναι άγγελος”

Συγκλονίζει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς: «Δε θα ήθελα να είμαι μητέρα δολοφόνου. Προτιμώ το παιδί μου να είναι άγγελος"

Μας καθήλωσε με όσα είπε χτες βράδυ στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές”, η μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε από τον σύντροφο της στη Φολέγανδρο.

Η νεαρή Γαρυφαλλία δολοφονήθηκε το καλοκαίρι από τον σύντροφο της, στη Φολέγανδρο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Μερικούς μήνες αργότερα η μητέρα της μίλησε για την απώλεια του παιδιού της.

«Ήταν δύσκολη η χρονιά για εμένα. Η δυσκολότερη. Δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα υπήρχε τέτοια κατάληξη. Πάντα μια μάνα σκέφτεται για το παιδί του ότι μπορεί να πάθει κάτι όταν βγει, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Μου έλεγε η γιαγιά μου πως ”τον παράδεισο δεν τον έχω ζήσει αλλά η κόλαση ξέρω τι είναι: είναι να χάνει ένας γονιός του παιδί του”.

Δεν το φανταζόμουν ότι θα μου συμβεί. Στους γιους μου πάντα λέω να σέβονται αυτούς που έχουν απέναντί τους. Είτε είναι κορίτσι, είτε είναι αγόρι. Και αν δουν κάποιον αδύναμο ή κάποια αδύναμη κοπέλα, να την προστατεύουν. Τώρα έχουν χάσει κι αυτά τη γη κάτω από τα πόδια τους», ήταν αρχικά τα λόγια της.

«Να μπουν στην κουβέντα και οι άντρες»

Στη συνέχεια η Άννα Ψαράκου ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει το επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με τις γυναικοκτονίες. Τόνισε ότι θα πρέπει να μπαίνει στην κουβέντα και ο άντρας γιατί πίσω από κάθε κοπέλα που έχει δολοφονηθεί, υπάρχει ένας δολοφόνος.

«Δε θα ήθελα να είμαι μητέρα ενός δολοφόνου. Προτιμώ το παιδί μου να είναι άγγελος, να έχει αφήσει πίσω αυτή την αγάπη και αυτό το φως, παρά να είχα ένα δολοφόνο. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να βγουν μπροστά και να πουν πού έχουν κάνει λάθος. Δεν ξέρω γιατί δεν βγαίνουν».

«Μέσα από αυτή την απώλεια βλέπεις τα πράγματα, τα ρούχα που φορούσε, που είναι άψυχα αλλά για εσένα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί εκεί μέσα υπήρχε το σώμα του παιδιού σου. Η ψυχή για εμένα δε φεύγει ποτέ από κοντά μου, συγγνώμη αν σας φαίνεται κάπως αυτό», πρόσθεσε.

«Τη νιώθω συνεχώς κοντά μου»

Η μητέρα της Γαρυφαλιάς μίλησε και για το πως διαχειρίζεται την απώλεια. Η κ. Ψαράκου ανέφερε ότι νιώθει συνέχεια την κόρη της δίπλα της, χαμογελαστή και όμορφη.

«Μπορώ και τη νιώθω συνεχώς κοντά μου, χαμογελαστή και όμορφη, όπως την είχα πάντα στο μυαλό μου. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό, δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς. Είναι φυλαχτό. Πίσω από την κόρη μου είναι όλες οι κόρες, γιατί για εμένα όλες αυτές οι αδικοχαμένες κοπέλες και τα αγόρια, γιατί είναι πάρα πολλά. Και το συνειδητοποίησα όταν είδα κάποια ματωμένα πορτρέτα, ήταν και πολλά αγόρια. Ο Φύσσας, ο Ζακ, ο Γιακουμάκης. Όλα αυτά τα μάτια ήταν ζωντανά και με κοιτούσαν, έχοντας ένα ”γιατί”. Και πρώτα από όλα της κόρης μου. Θα ήθελα να περάσω, αν μου επιτρέπετε, ένα μήνυμα και προς τους άντρες.

Πρέπει και οι άντρες να προσέξουν πάρα πολύ και όταν έχουν μια σχέση, μια κοπέλα, μια σύντροφο που δεν τους αρέσει, που δεν τους κάνει, που τους προσβάλλει, που τους υποτιμά, που τους χάλασε τη φάση, ας την πάρουν αυτή την κοπέλα, ας την πάνε στο σπίτι της και να την αφήσουν έξω από την πόρτα της, να μην την ξανασυναντήσουν ποτέ, να γυρίσουν στη μάνα τους, γιατί και αυτούς μάνα τους περιμένει και αυτό το κορίτσι το περιμένω εγώ και η οικογένειά της».

Η εισαγγελική απόφαση

Κόλαφος ήταν και το σκεπτικό του εισαγγελέα που διέταξε την προφυλάκιση του γυναικοκτόνου.

«Για ασήμαντη αφορμή (λογομαχία) ένιωσε προσβεβλημένος και εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά ενός ατόμου από το στενό του περιβάλλον, το οποίο ήταν σωματικά πιο αδύναμο από τον ίδιο (χτυπήματα, μεθοδευμένο σπρώξιμο σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό). Εν συνεχεία, προέβη σε λελογισμένες ενέργειες ήτοι την απομάκρυνση από το σημείο, επιμελής απόκρυψη και αποφυγή επικοινωνίας του με τις αρχές, οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα), ενέργειες που δείχνουν άκρως ψύχραιμη συμπεριφορά», αναφέρεται στη γνωμοδότηση της για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου.

Παράλληλα επισήμανε ότι «ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, τα οποία αυτός θεωρεί ότι τον προσβάλλουν, τον αμφισβητούν ή τον μειώνουν, καθιστώντας στον επικίνδυνο για διάπραξη νέων αδικημάτων. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ανάφερε στην απολογία του ενώπιον των αρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων «με είχε νευριάσει και την σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο».

Διαβάστε επίσης

Το ορφανοτροφείο-κολαστήριο τρυφερών ψυχών και οι αποκαλύψεις που σοκάρουν

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο κοτόπουλο πολύ γνωστής μάρκας – ΜΗΝ το καταναλώσετε

«Μέχρι να ξανασυναντηθούμε, δεν θα σταματήσω να σου ψιθυρίζω ότι είσαι σπουδαίο παιδί»