Σύψας: «Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τα Δημοτικά»

«Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα Δημοτικά σχολεία» δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, κρούoντας καμπανάκι για τις γιορτές και απευθύνοντας νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων.

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε»

«Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία» δήλωσε επίσης o λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Σύψας επισήμανε πως η βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα μας παρατηρείται εξαιτίας της απόδοσης του lockdown. «Τα δύσκολα» συνέχισε «δεν πέρασαν ακόμη».

Επανέλαβε δε ότι το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αύξηση της διασποράς. «Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown» σημείωσε.

“Καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους τα φετινά Χριστούγεννα”

Στις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

Σαρηγιάννης: “Εάν τα σχολεία ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, η πορεία της πτώσης των κρουσμάτων θα επιβραδυνθεί”

Μικρή άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη, παρά την πτώση που καταγράφεται σήμερα, δείχνει το μοντέλο του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ειδικού σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος επισημαίνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη, θα ήταν προβληματικό.

Η ερευνητική ομάδα του κ Σαρηγιάννη έχει δημιουργήσει ένα συνθετικό μοντέλο που βασίζεται στη χρονοσειρά του καιρού μέρα με τη μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις έχουν καταλήξει σε μια σύνθεση για τον μέσο όρο θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και υπάρχουν στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης «σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία αν συνεχίσουμε με λοκντάουν μέχρι τα Φώτα θα είμαστε στα 180- 200 κρούσματα και αν συνεχιστούν τα μέτρα μέχρι και τις 20/1 ή στα τέλη Γενάρη θα πέσουμε στα 160-120 κρούσματα. Εάν τα σχολεία ανοίξουν όπως προγραμματίζεται στις 8 Ιανουαρίου,  τότε η πορεία της πτώσης θα επιβραδυνθεί και στις 20 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 210 και 230.”