Τα μάτια σας δεκατέσσερα: Στο Youtube Kids δείχνουν στα παιδιά πώς να κάνουν κακό στον εαυτό τους

Τελικά, ούτε η παιδική πλατφόρμα του Youtube είναι απόλυτα ασφαλής για τους λιλιπούτειους χρήστες του διαδικτύου. Πρόσφατα μία μαμά ανακάλυψε ένα video στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, το οποίο μόνο σε παιδιά δεν απευθύνεται.

Η Free Hess, από την Φλόριντα είχε δει, πρώτη φορά το συγκεκριμένο video τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με το γιο της.

Το video που μητέρα και γιος παρακολουθούσαν διακόπηκε από ένα άλλο στο οποίο ένας ενήλικας με γυαλιά ηλίου έδειχνε στα παιδιά πώς να… κόψουν τις φλέβες τους!

Σοκαρισμένη η μητέρα ανέφερε το video στην πλατφόρμα η οποία το κατέβασε, όχι άμεσα αλλά μέσα σε μία εβδομάδα!

Αυτό τον μήνα, όμως, η Free Hess, είδε ξανά το ίδιο video, αυτή την φορά στο Youtube. Για άλλη μια φορά το ανέφερε, μαζί με άλλους χρήστες, και το Youtube χρειάστηκε – και πάλι – μία εβδομάδα για να το κατεβάσει!

Σε συνέντευξή της στο CNN, είπε: «Με εξοργίζει το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι παιδίατρος και δέχομαι όλο και συχνότερα στο ιατρείο μου παιδιά που έχουν αυτοτραυματιστεί ή έχουν προσπαθήσει να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Δεν αμφιβάλλω ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν συμβάλλει σε αυτό!».

Το δυσάρεστο είναι ότι δεν ανακάλυψε μόνο το συγκεκριμένο video

Όπως υποστηρίζει η Hess, μετά το πρώτο περιστατικό αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο το Youtube Kids και όσα βρήκε την εξέπληξαν πολύ δυσάρεστα.

Για την ακρίβεια, εντόπισε και βίντεο που δικαιολογούν τη σεξουαλική παρενόχληση, τη σωματεμπορία αλλά και την ενδοοικογενειακή βία. Σε ένα βίντεο, το οποίο θύμιζε το δημοφιλές παιχνίδι Minecraft, φαινόταν ακόμη και ένα μακελειό σε σχολείο.

Η μητέρα, όπως και οι περισσότεροι γονείς, απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους από το Youtube και την Google, στην οποία αυτό ανήκει, ιδιαιτέρως όταν το περιεχόμενό τους επηρεάζει μικρά παιδιά.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η Google είναι μια επιχείρηση και μπορεί οι στόχοι της να μην είναι οι ίδιοι με τους δικούς μου, αλλά θέλω όταν για κάτι γίνεται αναφορά αυτό να αποσύρεται άμεσα και όχι μετά από μία εβδομάδα! Στο διάστημα αυτό περισσότερη ζημιά θα γίνει και πιο πολλά παιδιά ίσως επηρεαστούν και πληγωθούν!»

Η απάντηση του Youtube

«Τα βίντεο τα οποία έχουν καταγγείλει οι χρήστες ελέγχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όποια βίντεο δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στην εφαρμογή αφαιρούνται.  Την ίδια ώρα, επενδύουμε σε νέους ελέγχους για τους γονείς, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα να επιλέγονται χειροκίνητα τα βίντεο και τα κανάλια στην εφαρμογή. Κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις στα συστήματά μας και γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά», ήταν η απάντηση του Youtube στις καταγγελίες της Hess.