«Τα παιδιά μου είναι μεγάλα. Πώς να τους μιλήσω για το διαζύγιο που θέλουμε να πάρουμε με τον πατέρα τους;»

«Με τον σύζυγο δεν τα πάμε καλά εδώ και χρόνια. Tον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει ούτε σεξ ούτε τίποτα. Έχουμε 4 παιδιά μεγάλα, 25, 22, 18, 15. ‘Εχουν καταλάβει την κατάσταση αλλά θέλω να μου δώσετε κάποιες συμβουλές. Πώς θα τους ανακοινώσουμε ότι σαν ζευγάρι δεν μπορούμε να είμαστε μαζί;»

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των γονιών είναι όταν φτάνουν να ανακοινώσουν στα παιδιά τους ότι παίρνουν διαζύγιο. Είναι μια κατάσταση που φέρνει στους γονείς έντονα συναισθήματα φόβου, άγχους και ενόχων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Αν έχετε καταλήξει με τον/την σύντροφο ότι θα χωρίσετε, προτού προβείτε σε ανακοινώσεις καλό είναι να λύσετε πρακτικά θέματα που αφορούν τις αλλαγές που έπονται, π.χ. πού θα μένει ο κάθε γονιός, με ποιον γονιό θα μείνουν τα παιδιά, πότε και κάθε ποσό θα επικοινωνούν με τον γονιό που αποχωρεί;

Καλό είναι η ανακοίνωση να γίνει και από τους δυο γονείς. Ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσουν στα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία και την συναισθηματική ωριμότητα τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από τα παιδιά ότι δεν ευθύνονται για τον χωρισμό των γονιών και ότι εκείνοι θα παραμείνουν συνεπείς στο γονεϊκό τους ρόλο και ότι τα συναισθήματα τους δεν θα αλλάξουν μετά το διαζύγιο.

Να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στα παιδιά για το τι τους έφερε στην απόφαση του διαζυγίου αποφεύγοντας να κατηγορήσουν ή να προσέλθουν σε πολύ προσωπικά θέματα τους.

Να μιλήσουν για το πώς νιώθουν οι ίδιοι για όλη αυτή την αλλαγή καθώς και να ενισχύσουν και να παροτρύνουν τα παιδιά τους να μιλήσουν και εκείνα για το πως νιώθουν.

Να παρατηρούν  στα παιδιά οποιαδήποτε αλλαγή και μετάπτωση στην συμπεριφορά και στο συναίσθημά τους και να είναι «εκεί» να τα ακούσουν. Ακόμα και να εκφράσουν θυμό, απόγνωση, φόβο, απόρριψη να δείξουν κατανόηση και συμπαράσταση.

Η σταθερότητα στην συμπεριφορά των γονιών θα δημιουργήσει ξανά ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com