Τις στιγμές που τα παιδιά μας κάνουν κάτι που δεν πρέπει, τις στιγμές που με τη συμπεριφορά τους μας βγάζουν έξω από τα ρούχα μας, συμβαίνει να ξεχνάμε τα σωστά λόγια και να ξεστομίζουμε θυμωμένες απειλές και κουβέντες που αργότερα θα μετανιώσουμε. Οι γονείς είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθη, έχουμε όμως και την υποχρέωση να μάθουμε από αυτά και να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι -αρκεί να αναζητήσουμε τους σωστούς τρόπους, τα σωστά λόγια που θα έχουμε πάντα “εύκαιρα” όταν ο θυμός “θολώνει” το μυαλό μας.
Η Σύμβουλος Υποστήριξης και Ενδυνάμωση Γονέων κ. Δήμητρα Γούναρη, φέρνοντας εξηγεί πως τα σωστά αυτά λόγια είναι πολύ εύκολο να τα θυμηθούμε, αν τη στιγμή που το παιδί μας κάνει ένα λάθος, φέρουμε αυτόματα στη σκέψη μας το ερώτημα: “Αγαπώ το παιδί μου ό,τι κι αν γίνει; Όποιο λάθος κι αν έχει κάνει;”:
“Μία πολύ γλυκειά μαμά μου έθεσε μία ερώτηση σε μία συνεδρία μας: “Γενικά, δηλαδή όταν κάνει κάτι ο …. που δεν είναι σωστό, πως πρέπει να αντιδράω; Τι να του πω;”
Βλέπω και αναγνωρίζω αυτή την ανάγκη, να ξέρω τα λόγια. Δεν είναι και λίγες οι φορές που τα λόγια μπορούν να σώσουν και την διάθεση. Αν μπορέσω δηλαδή, να χωρέσω σε μία “θετική” λεκτική αλληλεπίδραση τη διάθεσή μου (που μπορεί να μην είναι καθόλου θετική) ίσως με την επανάληψη και τον καιρό να αλλάξω και τη διάθεση.
Πολλοί γονείς που προσπαθούν να εφαρμόσουν με ακρίβεια τεχνικές και προτάσεις, μπορεί να απογοητευτούν όταν συνεχίζουν να αισθάνονται την ίδια απόσταση στην επικοινωνία.
– Πώς αισθάνομαι για αυτό που έγινε; Πώς αισθάνομαι για το παιδί μου;
Το “σ αγαπώ ότι και να γίνει” είναι ένα παραμύθι θησαυρός γιατί έχει αυτή την τόσο ωραία έκφραση – οδηγό. Την επόμενη φορά που θα κάνει κάτι το παιδί μας ας αναρωτηθούμε;
– Το αγαπώ ό,τι και να γίνει;
Κι αν από αυτή τη διάθεση, βάλουμε και τα δικά μας λόγια (τα οποία μπορεί να έχουν και σιωπή) τότε ξεκλειδώνει μια δική μας καθαρή επικοινωνία.