Τα σχολεία της φρίκης: Μαθητές ακόμη και 5 ετών αλυσοδένονται και μαστιγώνονται

Κακοποιήσεις, βασανιστήρια, σεξουαλικές κακοποιήσεις είναι μερικά από τα όσα φρικαλέα βιώνουν χιλιάδες αγόρια στα σχολεία της φρίκης.

Ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει παιδιά ακόμη και πέντε ετών να υφίστανται αλυσοδεμένα τον εφιάλτη στα χέρια των υπευθύνων των khalwa, των ισλαμικών σχολείων στο Σουδάν, που αριθμούν περίπου 30.000 τέτοια σχολεία σε όλη τη χώρα.

Με τίτλο “The Schools that Chain Boys” («Τα Σχολεία που Αλυσοδένουν Αγόρια), το βρετανικό δίκτυο, έπειτα από έρευνα 18 μηνών, έφερε στο φως αποδείξεις για την κακομεταχείριση αυτών των παιδιών που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης, υποχρεώνονται να κοιμούνται κατάχαμα, ενώ άλλα που είναι άρρωστα δεν τυγχάνουν ούτε της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας.

Ένας πρώην μαθητής τέτοιου σχολείου και σήμερα δημοσιογράφος, ο Φατίχ αλ Ραχμάν αλ Χαμντάνι, με μία κρυφή κάμερα τρύπωσε σε 23 khalwas μέσα σε χρονικό διάστημα ενάμιση έτους. Τα όσα αποκάλυψε δεν χωρά ανθρώπινος νους. Ξυλοδαρμοί, ψυχολογική βία, σεξουαλική κακοποίηση βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Οι αναφορές για ξύλο, μαστιγώματα και αλυσίδες στα ισλαμικά σχολία δεν αφορούν μόνο το Σουδάν, αλλά και αντιστοίχως τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και το Πακιστάν.

Ο εφιάλτης του Μοχάμεντ και του Ισμαήλ

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη δραματική ιστορία δύο αγοριών, του Μοχάμεντ Ναντέρ και του Ισμαήλ. Ξυλοκοπήθηκαν τόσο, που έφτασαν ένα βήμα πριν από το θάνατο. Οι βασανιστές τους φυλάκισαν και βασάνιζαν επί πέντε ημέρες τα δύο παιδιά, τα άφηναν άσιτα και χωρίς νερό, ενώ τις πληγές τους τις άλειφαν με πίσσα.

Ο Μοχάμεντ είπε ότι είδε μεγαλύτερους μαθητές να βιάζουν αγόρια, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, όπως διαπίστωσε κι ένας ιατροδικαστής που εξέτασε τρία παιδιά, τα οποία το έσκασαν πρόσφατα από ένα τέτοιο ισλαμικό σχολείο.

Το σχολείο παραμένει ανοικτό υπό νέα διεύθυνση, μετά το θάνατο προ μηνών σε τροχαίο του πρώην διευθυντή, που υποστήριζε ότι ο ξυλοδαρμός των παιδιών έχει και οφέλη και είναι συνήθης πρακτική στα περισσότερα ισλαμικά σχολεία.

Ο νέος «σεϊχης» – έτσι αποκαλούνται οι διευθυντές αυτών των “khalwa” – ανέφερε στο BBC ότι δεν θα ανεχθεί πλέον τον ξυλοδαρμό των μαθητών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κακοποίηση στα ισλαμικά σχολεία δεν περιορίζεται μόνον στα αγόρια, αλλά και σε ενήλικες άνδρες, που βρέθηκαν αλυσοδεμένοι σε κρεβάτια σε ένα “khalwa” στο κεντρικό Σουδάν.

«Σε αλυσοδένουν και σε δέρνουν με ραβδιά σαν γαϊδούρι. Σκλάβοι είμαστε…», αποκάλυψε ένας από τους μαθητές στον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου, τονίζοντας ότι υποτίθεται τους φρόντιζαν επειδή είχαν ψυχικά προβλήματα ή εθισμό στα ναρκωτικά.

Στέλνονται με τη συγκατάθεση των γονέων

Αν και η εισαγγελία είναι υποχρεωμένη να διερευνά εγκλήματα κατά των παιδιών, οι Αρχές αντιδρούν με καθυστέρηση όταν στις υποθέσεις εμπλέκονται ισλαμικά σχολεία.

«Αυτά τα παιδιά αποστέλλονται στα σχολεία αυτά με τη συγκατάθεση των γονιών τους», είπε ένας εισαγγελέας πόλης κοντά στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

Ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας είπε ότι οι Αρχές διερευνούν την κατάσταση και την λειτουργία των “khalwas” σ’ ολόκληρο το Σουδάν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο «να λυθεί εν μιά νυκτί ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα τριάντα χρόνια της διακυβέρνησης του παλαιού καθεστώτος», πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με το BBC, ότι ο εφιάλτης για χιλιάδες παιδιά φαίνεται πώς δεν έχει ακόμη τελειώσει.