Τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε ακριβή αποτελέσματα

Τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε ακριβή αποτελέσματα

Μερικές μέρες καθυστέρηση και αμέσως το μυαλό σας πάει στο αναμενόμενο… “Λες να είμαι έγκυος;” Δεύτερη κίνηση, η επίσκεψη στο φαρμακείο για την αγορά του περίφημου τεστ και η αγωνία, όπως είναι φυσικό, στα ύψη. Μπορεί τα τεστ εγκυμοσύνης και η τεχνολογία τους να έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αγωνία τη στιγμή λήψης του υλικού μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποιο σφάλμα. Τι μπορείτε να κάνετε; Είναι καλό, να γνωρίζετε εκ των προτέρων πώς λειτουργούν αυτά τα τεστ εγκυμοσύνης, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά.

Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι μετρούν μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη ή HCG στα ούρα σας. Αυτή η ορμόνη παράγεται από τον ιστό που γίνεται ο πλακούντας, ο οποίος τρέφει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, λέει η Δρ Mary Jane Minkin, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven του Κονέκτικατ.

Η ορμόνη παράγεται νωρίς στην εγκυμοσύνη, από τη στιγμή που ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας, λέει η Δρ Lauren Demosthenes, από το Greenville της Νότιας Καρολίνας στο health.usnews.com.

Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι λειτουργούν τοποθετώντας μια δοκιμαστική ταινία ούρων κάτω από τη ροή των ούρων σας ή συλλέγοντας τα ούρα σε ένα φλιτζάνι και τοποθετώντας τη δοκιμαστική ταινία σε αυτό το κύπελλο. Οι εξετάσεις έχουν διαφορετικούς τρόπους για να δείξουν ότι είστε έγκυος. Ανάλογα με τη μάρκα, το τεστ θα εμφανίσει μια έγχρωμη γραμμή, ένα σύμβολο ή τις λέξεις “έγκυος” ή “μη έγκυος”.

Εξετάσεις στον μικροβιολόγο

Ενώ τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι μετρούν απλώς την παρουσία HCG στα ούρα, οι εξετάσεις αίματος στον μικροβιολόγο μπορούν να μετρήσουν το πραγματικό επίπεδο της HCG. Οι εξετάσεις αίματος είναι πιο ευαίσθητες και μπορούν να ανιχνεύσουν την HCG περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη. Επειδή μπορούν να μετρήσουν την ποσότητα της παρούσας HCG, τα αποτελέσματα βοηθούν να καθοριστεί εάν μια εγκυμοσύνη προχωρά κανονικά.

Εδώ είναι επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τα πιο ακριβή αποτελέσματα.

1. Επισκεφθείτε έναν γιατρό πριν μείνετε έγκυος.

Εάν ξέρετε ότι θέλετε να αποκτήσετε μωρό, η καλύτερη στιγμή για να δείτε έναν γιατρό δεν είναι αφού έχετε ένα θετικό τεστ – αν και τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Επισκεφτείτε έναν γιατρό πριν την εγκυμοσύνη για να ελέγξετε την υγεία σας και να μάθετε ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε μια υγιή εγκυμοσύνη , συμβουλεύει η Δρ Demosthenes.

2. Μάθετε πόσο σύντομα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τεστ.

Εάν κάνετε μια εξέταση πολύ νωρίς, μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε χαμηλό επίπεδο HCG και θα έχετε αρνητικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν είστε έγκυος.

Χρειάζεται χρόνος για να φτάσει το σπέρμα στη σάλπιγγα και στη συνέχεια να συναντήσει ένα ωάριο που έχει ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει όταν ένα γόνιμο ωάριο απελευθερώνεται από μία από τις ωοθήκες.

Γενικά, η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την περίοδό σας. Εάν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από σπέρμα κάπου στη σάλπιγγα, αυτό το ωάριο στη συνέχεια ταξιδεύει στη μήτρα και εμφυτεύεται στη μήτρα. Ο πλακούντας αναπτύσσεται για να τροφοδοτήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, εκκρίνοντας HCG. Δεν θα υπάρχει αρκετή HCG για να ανιχνευθεί με ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι παρά μόνο μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση.

Πολλά τεστ έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν την εγκυμοσύνη μετά από καθυστέρηση στην περίοδο, αλλά μερικά μπορούν να δείξουν εάν είστε έγκυος έξι έως οκτώ ημέρες μετά την ωορρηξία, η οποία είναι ακόμη και πριν από την καθυστέρηση περιόδου.

Ωστόσο, επειδή μπορεί να μην γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία, θα μπορούσατε να καταλήξετε να κάνετε το τεστ πολύ νωρίς και να έχετε αρνητικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, για ακριβή αποτελέσματα, ο ιδανικός χρόνος για να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι μια εβδομάδα μετά την πρώτη ημέρα της απώλειας περιόδου, για να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετή HCG για να ανιχνεύσει το τεστ. Εάν έχετε ακανόνιστη περίοδο, τότε θα πρέπει να περιμένετε έως 14 ημέρες μετά το σεξ.

3. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις ξυπνήσετε είναι το τεστ εγκυμοσύνης, αν είναι δυνατόν.
Τότε είναι που τα ούρα σας θα περιέχουν περισσότερο HCG. Αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν είστε ενυδατωμένοι και τα ούρα σας είναι πιο αραιωμένα, τα επίπεδα της HCG θα είναι χαμηλότερα. Φυσικά, είναι δύσκολο να αγοράσετε ένα τεστ εγκυμοσύνης το απόγευμα και στη συνέχεια να αναγκάσετε τον εαυτό σας να περιμένετε και να κάνετε το τεστ το επόμενο πρωί. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι την πρώτη πρωινή σας επίσκεψη στο μπάνιο, καλό είναι να το πάρετε άλλη ώρα της ημέρας. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα είναι εάν είστε υπερβολικά ενυδατωμένοι και τα ούρα σας είναι ιδιαίτερα αραιωμένα.

4. Πότε να διαβάσετε τα αποτελέσματα.
Διαβάστε τη συσκευασία για να μάθετε πότε θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της δοκιμής. Αυτό σημαίνει γενικά τρία έως πέντε λεπτά.

5. Φθηνό ή ακριβό;
Ανεξάρτητα από το τεστ που αγοράζετε, είτε είναι πιο ακριβό, είτε λιγότερο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να διαβάσετε το κουτί και τις οδηγίες εξέτασης.

Διαβάζοντας τη συσκευασία, μπορείτε να μάθετε:

Ο ακριβής σκοπός του τεστ. Υπάρχουν τεστ ωορρηξίας που μοιάζουν με τεστ εγκυμοσύνης, επομένως θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το τεστ εγκυμοσύνης.
Πόσο ακριβές είναι το τεστ. Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης είναι 99% ακριβή.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το τεστ.
Πόσο σύντομα μπορείτε να περιμένετε αποτελέσματα.
Αν το τεστ έχει λήξει ή όχι. Μην χρησιμοποιείτε τεστ που έχει λήξει, καθώς ενδέχεται να μην έχετε ακριβή αποτελέσματα.

6. Υπάρχουν φορές που τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ψευδή.
Για παράδειγμα, εάν λαμβάνετε HCG ως θεραπεία γονιμότητας, θα μπορούσατε να καταλήξετε με ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Ορισμένοι όγκοι της υπόφυσης και των ωοθηκών μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε θετικό τεστ HCG επειδή εκκρίνουν HCG.

Επίσης, υπάρχουν φορές που μπορείτε να έχετε θετικό τεστ και να είστε έγκυος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Θα μπορούσατε να έχετε μια αποβολή ή μια έκτοπη εγκυμοσύνη, η οποία είναι μια εγκυμοσύνη που δεν εμφυτεύεται στη μήτρα και θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Είναι επίσης δυνατό να κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, προτού το σώμα σας παράγει αρκετή HCG. Αυτό θα προκαλούσε αρνητικό αποτέλεσμα ακόμα κι αν είστε έγκυος. Εάν τα ούρα σας είναι πολύ αραιωμένα, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αρνητικό αποτέλεσμα. Εάν νομίζετε ότι είστε έγκυος αλλά έχετε αρνητικό αποτέλεσμα, δοκιμάστε να κάνετε το τεστ μερικές μέρες αργότερα.

Εάν έχετε ακανόνιστη περίοδο, μπορεί να έχετε πρόβλημα να εντοπίσετε εάν είστε έγκυος. Από τις 100 γυναίκες, 10 έως 20 δεν θα εντοπίσουν εγκυμοσύνη την πρώτη ημέρα της απώλειας περιόδου, σύμφωνα με τον FDA.

7. Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο μόλις έχετε θετικό τεστ.
Κατά την επίσκεψή σας, ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη σας με μια εξέταση αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να μετρήσουν πόση ποσότητα HCG υπάρχει, κάτι που βοηθά στην παρακολούθηση του εάν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά.

Τα επίπεδα HCG διπλασιάζονται στο σώμα σας κάθε δύο έως τρεις ημέρες, επομένως η ανακάλυψη του ακριβούς επιπέδου HCG μπορεί να διασφαλίσει ότι αυξάνεται φυσιολογικά.

Διαβάστε επίσης

Webinar για γονείς και εκπαιδευτικούς «Μαθαίνοντας τα παιδιά πώς να προστατεύουν το σώμα τους και να λένε όχι!» (19/10)

Το μοναδικό συμπλήρωμα που βγάζει την οικογένειά μου… ασπροπρόσωπη κάθε χειμώνα

“Μπαμπά πώς γεννήθηκα;”: Η απάντηση του Φώτη Σεργουλόπουλου είναι ένα μάθημα αποδοχής στην διαφορετικότητα