Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρού βρέφους από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα

Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρού βρέφους από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα

Ο κίνδυνος γέννησης νεκρού βρέφους από γυναίκες που πάσχουν από κορωνοϊό, είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με υγιείς εγκύους. Ειδικά αν πρόκειται για Covid-19 από τη μετάλλαξη Δέλτα το ποσοστό τετραπλασιάζεται. Αυτό έδειξε έρευνα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η kathimerini.gr.

Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία της επιθεώρηση η αμερικανική αρχή πρόληψης λοιμώξεων, ο κίνδυνος για θνησιγενή βρέφη παραμένει μικρός ακόμη και για τις νοσούσες εγκύους. Ωστόσο, είναι σαφώς μεγαλύτερος εκείνου των υγιών εγκύων.

“Υπάρχει σχέση μεταξύ της Covid-19 στην εγκυμοσύνη και της γέννησης νεκρού βρέφους”

Η έρευνα που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων του CDC από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 αφορούσε στη συσχέτιση αυξημένων γεννήσεων θνησιγενών βρεφών με την Covid-19. Η έρευνα διαχωρίστηκε πριν και το μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Έτσι καταγράφηκε, ότι οι γεννήσεις νεκρών βρεφών ήταν στο 0,65% του γενικού αριθμού των 1.249.634 γεννήσεων σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Ωστόσο το ποσοστό μεταξύ των υγιών γυναικών ήταν στο 0,64%. Ενώ μεταξύ όσων ασθενούσαν με κορωνοϊό όταν έφθασαν στο μαιευτήριο ήταν στο 1,26%. Αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό (1,9 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος).

Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού

Πιο συγκεκριμένα, στην περίοδο πριν την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, η αύξηση του κινδύνου εκτιμήθηκε στις 1,47 φορές. Αφού κυριάρχησε η ινδική μετάλλαξη ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται κατά 4,04 φορές, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στον πραγματικό πληθυσμό των γυναικών στις ΗΠΑ.

«Η ανάλυση αυτή προστίθεται στις όλο και αυξανόμενες αποδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της Covid-19 στην εγκυμοσύνη και της γέννησης νεκρών βρεφών. Καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε σημαντικά στην περίοδο με τη μετάλλαξη Δέλτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της έρευνας.

«Απαιτείται επίσης περαιτέρω διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιλαμβανομένης και της αποτροπής της γέννησης θνησιγενών βρεφών», προσθέτουν οι Αμερικανοί ερευνητές.

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό ΚΑΙ στα παιδιά – Τι λέει ο Πρόεδρος των Ιδιωτών Παιδιάτρων Αττικής

Χριστουγεννιάτικο κέικ με γλάσο λεμονιού

Κολωνάκι: Η αγωνιώδης μεταφορά της 13χρονης στο «Παίδων» (video) – Ο καβγάς με τον μπαμπά της