Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση από την Ξανθή Ταβουλαρέα!

Ξανθή Ταβουλαρέα – Ηράκλειο Κρήτης – Σάββατο 04/02/17: Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση

Η σκηνοθέτης, που υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή της παράστασης “το Αηδόνι του Αυτοκράτορα”στο θέατρο Αλκμήνη -που δεν είναι μόνο σκηνοθέτις αλλά και Εικαστικός, Ηθοποιός, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, η Ξανθή Ταβουλαρέα- υπογράφει μια ξεχωριστή δραστηριότητα ανοικτή στο κοινό, παρουσιάζοντας με το δικό της μοναδικό τρόπο και την ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη της για τα παιδιά, ένα διαφορετικό κόσμο και ένα άλλο τρόπο να βιώσουν τα παιδιά τις εμπειρίες τους!

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί εκφράζει ένα σύνολο κινήσεων και στάσεων που γίνεται γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει την ικανότητα να γίνεται κατανοητό και να κατανοεί, μετατρέποντας αυτή την αντίληψη, την κατανόηση του κόσμου, σε σύμβολα σε μια ατελείωτη σημειολογία.

Το παιδί βιώνει ρόλους και τους εκφράζει με μια συναισθηματική εμπλοκή που πολλές φορές μένουμε έκπληκτοι και εκστασιασμένοι μπροστά σε αυτή την αστείρευτη φαντασία. Το θεατρικό παιχνίδι δεν είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική πράξη, όπως είναι μια θεατρική παράσταση, είναι όμως μια ολοκληρωμένη προπαρασκευαστική έκφραση όλων των εμπειριών και των συναισθημάτων που βιώνει ένα παιδί.

Αντικείμενα, χρώματα, μυρωδιές, εικόνες, λέξεις, εκφράσεις, κινήσεις, στάσεις, όνειρα, επιθυμίες, ανάγκες, όλα κινητοποιούνται σε ένα ατελείωτο χορό συνειρμών και συμβόλων.

Είναι ένα δημιουργικό συμβάν που προσφέρει στα παιδιά άμεση ικανοποίηση, λειτουργεί έξω από τα καθιερωμένα και κατεστημένα πλαίσια και το παιδί διαμορφώνει-εφευρίσκει ένα πλήθος εμπειριών στις οποίες εκτίθεται.

Γι’ αυτό άλλωστε το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αισθητικής αγωγής γιατί μπορεί «να αποτελέσει την κοίτη μέσα στην οποία συναντώνται όλες οι επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει το σχολείο (εικαστική αγωγή, μουσική αγωγή κ.α.) θα μπορούσε έτσι το παιδί να συνειδητοποιήσει την σύνδεση των τεχνών μεταξύ τους καθώς και του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, με τις ανθρώπινες σχέσεις και τα προβλήματά τους»…

 


Θεματικοί άξονες του σεμιναρίου

 • Η Ομάδα και οι Στόχοι του Θεατρικού Παιχνιδιού

Το θεατρικό παιχνίδι καταργεί τις ανταγωνιστικές σχέσεις, την αντίθεση του ικανού και του μη ικανού, της επιτυχίας και της αποτυχίας. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού το παιδί συνεργάζεται, μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά και αισθάνεται πάντα χρήσιμο και απαραίτητο στην ομαδική διαδικασία άρα κατ΄ επέκταση νιώθει ικανό άξιο και με αυτοπεποίθηση.

 • Βασικές Αρχές Ανάπτυξης Θεατρικού Παιχνιδιού και Υλικοτεχνικά Μέσα
 • Σωματική έκφραση, αυτοσχεδιασμοί, κωμικά στοιχεία, μάσκα κοστούμια, ιστορίες, μακιγιάζ, μουσική, σκηνικά κ.α.
 • Δραματοποίηση και Θεατρικό Παιχνίδι
 • Σωματικό Θέατρο

To σωματικό θέατρο έχει ως βασική σημειολογική μονάδα το ανθρώπινο σώμα. Δίνει έμφαση στο δημιουργό (ηθοποιό, χορευτή, εκπαιδευτή, εμψυχωτή, κ.α.), ο οποίος μπορεί να εκφράσει συναισθήματα  και ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο σενάριο, απλά με ένα ερέθισμα π.χ. μιας εικόνας, ενός έργου τέχνης ακόμα και μιας λέξης. Το σωματικό θέατρο εμπεριέχει: παιχνίδι, αυτοσχεδιασμό, χορό και ελεύθερη κίνηση, έτσι βοηθάει τα παιδιά να εκφραστούν άμεσα, να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

 • Θεατρικό Παιχνίδι και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Θεατρικό Παιχνίδι και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες: Οι ιδιαιτερότητες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 


Το σεμινάριο είναι βιωματικό, παρακαλώ να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια.


Χρήσιμες πληροφορίες:

Πόλη Διεξαγωγής: Ηράκλειο – Κρήτη
Τόπος: Ξενοδοχείο ATRION, Χρονάκη 9, Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλ. 2810 246 000, Φαξ. 2810 223 292

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:30
Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

09:15-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα – Καφές: 12:30-13:00
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:30
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:30-15:00
Εμψυχώτρια:    Ξανθή Ταβουλαρέα, Εικαστικός, Ηθοποιός, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 30€, Φοιτητές 25€,   Άνεργοι 25€


Παρέχονται:

 • Σημειώσεις
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση

Επικοινωνία

Πληροφορίες – Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: info@anoikto.edu.gr , ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ο σύνδεσμος δεν είναι πια σε λειτουργία)
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)