Θέλετε τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται καλά; Σταματήστε να κοιτάζετε το κινητό σας!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τον εαυτό σας όταν βρίσκεστε με τα παιδιά σας, και κυρίως, τα πιο μικρά;

Πόσες φορές τα κρατάτε στην αγκαλιά σας και παράλληλα ασχολείστε με το κινητό σας; Ή πόσες στιγμές τους είπατε να περιμένουν για να κάνετε ένα τελευταίο scrollάρισμα στην οθόνη;

Οι γονείς, πιθανότατα, πληγώνουν τα παιδιά τους, επειδή αγαπούν πάρα πολύ τα «έξυπνα» κινητά τους, διαπίστωσε νέα έρευνα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι τα πολλά προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η υπερευαισθησία, τα έντονα ξεσπάσματα, η υπερβολική ζωηράδα και η συνεχής γκρίνια σχετίζονται με γονείς οι οποίοι, ακόμα και σπάνια, διακόπτουν τις στιγμές με την οικογένεια και τα παιδιά τους για να ασχοληθούν με το τηλέφωνό τους ή το tablet τους.

«Στη μελέτη μας, ελέγξαμε διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος των γονέων, η κατάθλιψη, και η χρήση των οθονών από τα παιδιά», δήλωσε ο Brandon McDaniel, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Illinois. «Πράγμα που υποδηλώνει κάτι πολύ σημαντικό, ακόμα και αν τα δεδομένα είναι λιγάκι αβέβαια ακόμα», συμπλήρωσε.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε όσα κατά καιρούς ακούγονται για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η τεχνολογία στις σχέσεις γονέων παιδιών. Προγενέστερες έρευνες απέδειξαν, ότι τα παιδιά επιδιώκουν να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους, όταν εκείνοι καταναλώνουν  μεγάλο μέρος της ώρα τους στην τεχνολογία.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Child Development,  ρωτήθηκαν 170 πυρηνικές οικογένειες για το πώς χρησιμοποιούν την «έξυπνη» τεχνολογία, δηλαδή κινητά τηλέφωνα, tablets και κινητά ή άλλη παρόμοια τεχνολογία και για το εάν η ενασχόληση αυτή είχε ποτέ διακόψει τις ώρες που περνούσαν με την οικογένειά τους.

Περισσότεροι από τους μισούς γονείς παραδέχτηκαν τρεις ή και περισσότερες τέτοιες διακοπές μέσα στην ημέρα, ενώ ένα 11% μόνο δεν βίωνε κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές έλεγξαν, επίσης, το άγχος των γονέων, τα συμπτώματα κατάθλιψης, το εισόδημα και την εκπαίδευση των γονέων, χαρακτηριστικά τα οποία έχουν συνδεθεί με την συμπεριφορά των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, παρατήρησαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της τεχνολογίας και της σχέσης των παιδιών και μητέρων, κυρίως.

Το ενδιαφέρον στη μελέτη, ήταν επίσης, το γεγονός ότι οι μαμάδες δήλωσαν, ότι η σχέση τους με την τεχνολογία και τα παιδιά ήταν πιο προβληματική από αυτήν των συζύγων τους, αν και το ζήτημα χρήζει περισσότερης μελέτης.

Ακόμα και έτσι, όμως, ο McDaniel παραδέχτηκε, ότι η μελέτη του τον οδήγησε να «αποσυνδέθει». «Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν, ότι είναι σημαντικά για εμένα, γι’ αυτό και θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να απενεργοποιήσω κάθε συσκευή, όταν τα παιδιά μου εισέρχονται στο δωμάτιο».

πηγή: Fatherly.com