«Θέλουμε ένα εμβόλιο 100% ασφαλές»: Η ψύχραιμη άποψη Γερμανού παιδιάτρου για τον εμβολιασμό παιδιών

«Θέλουμε ένα εμβόλιο 100% ασφαλές»: Η ψύχραιμη άποψη Γερμανού παιδιάτρου για τον εμβολιασμό παιδιών

Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών στη Γερμανία, ο παιδίατρος και μέλος της ομοσπονδίας παιδιάτρων και εφηβικής ιατρικής Γιάκομπ Μάσκε έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF.

Στόχος του ήταν να δώσει απαντήσεις στους γονείς που νιώθουν ανασφάλεια από το γεγονός ότι η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει εμβολιασμό μόνο παιδιών και νέων με υποκείμενα νοσήματα. Μίλησε, λοιπόν, για τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου στους εφήβους: «Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής κίνδυνος απορρέει από το ενδεχόμενο μυοκαρδίτιδας, η οποία εμφανίζεται σε 1 από 17.000 εμβολιαζόμενους. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των εφήβων αναρρώνουν από τη μυοκαρδίτιδα και μόλις ένα μικρό ποσοστό εισάγεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Για όλα αυτά ενημερώνουμε φυσικά τους γονείς στο ιατρείο».

Παρά την περιορισμένη πιθανότητα μυοκαρδίτιδας, ο γερμανός παιδίατρος θεωρεί ότι θα πρέπει κατ’ αρχήν να εμβολιαστούν παιδιά με χρόνια νοσήματα και μετά τα υπόλοιπα. Κατά την άποψή του το λοκντάουν και το πάγωμα των κοινωνικών σχέσεων προκαλούν στα παιδιά μεγαλύτερη ζημιά από τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου. Με τους εμβολιασμούς, τονίζει ο Γιάκομπ Μάσκε, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να παραμείνουν ανοιχτά σχολεία και νηπιαγωγεία και για να αποφύγουμε ένα νέο λοκντάουν».

Ο γερμανός παιδίατρος τάσσεται υπέρ της σύμπνοιας αρμόδιων πολιτικών και της επιτροπής εμβολιασμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες σε πολλούς γονείς στη Γερμανία, αλλά και να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας: «Στόχος μας είναι από κοινού με παιδιά και εφήβους να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την πανδημία. Για να το επιτύχουμε αυτό ωστόσο θέλουμε ένα εμβόλιο 100% ασφαλές, για να είμαστε σε θέση να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα στους νέους ότι αυτό το εμβόλιο δεν έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία τους από ότι μια μόλυνση με τον ιό».

Πηγή: DW.com

Διαβάστε ακόμα:

Πόσες μέρες νοσούν τα παιδιά και πόσες οι ενήλικες με κορωνοϊό

Θοδωρής Αθερίδης: Απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές με την καλύτερη παρέα

Ροβιές: Οι κόρες εγκλωβισμένου βοσκού κάνουν έκκληση “Ο πατέρας μας καίγεται”