Τι «άφησε» στην υγεία των παιδιών η καραντίνα; Η παιδίατρος απαντά

Μπορεί έναν μήνα μετά τη λήξη των αυστηρών μέτρων καραντίνας, η ζωή των παιδιών να δείχνει πως έχει επανέλθει στους πραγματικούς της ρυθμούς, η πραγματικότητα, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι σχεδόν 3 μήνες απομόνωσης αναπόφευκτα προκάλεσαν αλλαγές σε πολλά επίπεδα, με την σωματική και την ψυχική τους υγεία των παιδιών να είναι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο.

Αλλαγές στην ψυχική υγεία των παιδιών

Με αφορμή κάποιες πληροφορίες που είχαμε αναφορικά με ψυχοσωματικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μετά την καραντίνα, επικοινωνήσαμε με την παιδίατρο κ. Άννα Παρδάλη, προκειμένου να μας μεταφέρει την δική της εικόνα και εμπειρία από τα παιδάκια με τα οποία έρχεται σε επαφή καθημερινά, αλλά και να κάνει μια εξαιρετικά σημαντική επισήμανση στους γονείς.

«Αναφορικά με την ψυχική υγεία των παιδιών, σε ένα μικρό στατιστικό δείγμα, παρατηρήθηκαν κάποιες ψυχοσωματικές αντιδράσεις, όπως π.χ. κάποια τικ, για τα οποία ωστόσο θα ήταν επισφαλές να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα», σχολιάζει καταρχάς στην αρχή της κουβέντας μας η κ. Παρδάλη.

«Παρατηρούμε, όμως, περιστατικά εντονης αντιδραστικής συμπεριφοράς ορισμένων παιδιών, ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, αυξημένης χρήσης Διαδικτύου -που απο μόνο του δεν σημαίνει οπωσδήποτε πρόβλημα, αλλα όταν αφορά π.χ. ορισμένα παιχνίδια που καλλιεργούν την επιθετικότητα, εκεί διαπιστώνουμε επιθετική συμπεριφορά και απο τα παιδιά. Το ανησυχητικό είναι ότι οι καλοκαιρινές διακοπές που δίνουν ελεύθερο χρόνο, λόγω μη σχολικών υποχρεώσεων, προσφέρονται για την συνέχιση αυτης της υπερβολικής χρήσης, οποτε οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, για να μην παγιωθούν αυτες οι συνήθειες. Ας στρέψουν, λοιπόν, την προσοχή των παιδιών σε άλλες φυσικες δραστηριότητες ή τουλάχιστον ας επιβλέπουν το είδος των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων των παιδιών τους.»

Αλλαγές στη σωματική υγεία των παιδιών

Υπάρχουν και τρία άλλα σημεία αλλαγών που έφερε στα παιδιά, σε καθολικότερο βαθμό, αυτή η περίοδος του εγκλεισμού. Σύμφωνα με την παιδίατρο αυτά είναι τα εξής:

Αύξηση σωματικού βάρους

«Έχουν πάρει όλα τα παιδιά βάρος και οι γονείς πρέπει να προσέξουν, γιατί ενώ το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που προσφέρεται για αυξημένη σωματική δραστηριότητα και μείωση βάρους, δυστυχώς βλέπουμε, ότι σε λίγα παιδιά ισχύει αυτό. Τα περισσότερα παιδιά, δυστυχώς, παίρνουν βάρος το καλοκαίρι, γιατί υπάρχει μια ελευθερία στη διατροφή, τα παιδιά τρώνε περισσότερο έτοιμο φαγητό, επειδή είναι περισσότερες και οι έξοδοι, ενώ αυξάνονται μέσα στη μέρα τα σνακ και τα παγωτά. Τα παιδιά, δηλαδή, τρώνε περισσότερες υπερθερμιδικές τροφές. Είναι κομμάτι της ελληνικής “παράδοσης” η οικογενειακή βόλτα να καταλήγει σε πιτσαρίες και καφέ…» λέει η κ. Παρδάλη.

Μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D

Αναφορικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις των παιδιών, η παιδίατρος είπε, ότι «έχει παρατηρηθεί μειωμένη βιταμινή D. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει γενικά μετά την Άνοιξη, ωστόσο φέτος παρατηρείται λίγο περισσότερο σε σχέση με άλλες αντίστοιχες περιόδους. Η βιταμίνη D σε γενικές γραμμές αναπληρώνεται με την έκθεση στον ήλιο, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά που παρουσίασαν τέτοια έλλειψη, σε συνεννόηση βέβαια με τον παιδίατρός του, θα χρειαστεί να λάβουν κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D.»

Αποχή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η κ. Παρδάλη τόνισε ιδιαίτερα το σοβαρότερο θέμα αναφορικά με την υγεία των παιδιών που δεν είναι άλλο από τη μείωση ή και παραμέληση των εμβολιασμών των παιδιών. «Έχει εκδοθεί και ένα σχετικό ποσοστό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Υπάρχει 70% μείωση των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 2 ετών και 50% στα παιδιά μέχρι 2 ετών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο καμπανάκι που θέλουμε να χτυπήσουμε στους γονείς, γιατί πλέον μπαίνοντας στον Ιούλιο τα παιδιά θα πάνε στους καλοκαιρινούς προορισμούς, σε κατασκηνώσεις, σε εξοχικά, άρα θα απομακρυνθούν από τις δομές υγείας και τα παιδιατρικά ιατρεία και θα ξεχαστούν περαιτέρω ή θα συνεχίσουν να αμελούνται αυτοί οι αναβληθέντες εμβολιασμοί, με αποτέλεσμα να έρθει το τέλος του Αυγούστου, οπότε δεν θα είναι εύκολο να συνχορηγηθούν όλα μαζί τα εμβόλια. Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα σχολεία, θα πρέπει να γίνουν άλλα εμβόλια και φοβάμαι, ότι πολλά εμβόλια θα μείνουν πίσω…

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν, ότι ο εμβολιασμός είναι μια αναγκαιότητα που ειδικά τώρα έχει επείγον χαρακτήρα και να μη φοβούνται να πηγαίνουν στα ιατρεία, γιατί αν μη τι άλλο, αυτή την εποχή έχουμε τη χαμηλότερη δυνατή δραστηριότητα στις ιώσεις, άρα ο κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά είναι ο μικρότερος δυνατός. Δεν μπορεί κανείς να μη φοβάται να πηγαίνει στην παραλία, σε εστιατόρια και παιδικές χαρές, αλλά να φοβάται να πηγαίνει στους γιατρούς που αν μη τι άλλο τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται είναι τα πιο αυστηρά. Θα πρέπει οι γονείς να δώσουν προτεραιότητα, πριν φύγουν για διακοπές, στον εμβολιασμό των παιδιών τους.»