Τι αλλάζει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; Η βουλευτής Έλενα Ράπτη εξηγεί τα πάντα στο Infokids.gr

Τι αλλάζει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; Η Έλενα Ράπτη εξηγεί τα πάντα στο Infokids.gr

Ένα νέο σχέδιο νόμου έρχεται από το υπ. Υγείας, το οποίο στόχο έχει να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των γυναικών -ιδιαίτερα αυτών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, ακόμα και εκτός γάμου. Οι αλλαγές στο νέο νόμο 4958/2022 (ΦΕΚ/Α/142) ισχύουν από σήμερα, εκτός από κάποιες διατάξεις που έχουν αναδρομική ισχύ. Η βουλευτής Έλενα Ράπτη, εισηγήτρια του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, μιλά στο Infokids.gr για τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται και οφείλουν να γνωρίζουν.

Επέκταση ορίων ηλικίας στις εξωσωματικές

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμοι, μέχρι και την ηλικία των 54 ετών θα μπορούν οι γυναίκες να προχωρούν σε εξωσωματικές. “Αυτό γίνεται γιατί η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης ανέρχεται στα 51 έτη. Ταυτόχρονα το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί. Και σύγχρονες μελέτες και συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγής συστήνουν τις εξωσωματικές μέχρι και την ηλικία των 55 ετών. Έρχεται, λοιπόν, η ώρα αυτό να αλλάξει και στην Ελλάδα, με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει η σχετική άδεια από την εθνική αρχή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από την ηλικία των 50 μέχρι των 54 ετών” λέει η κ. Ράπτη.

Η αύξηση του ηλικιακού αυτού ορίου συνεπάγεται, ότι αυξάνονται οι προσπάθειες που μπορεί να κάνει μια γυναίκα; Θα υπάρχει και και η αντίστοιχη κάλυψη από το ταμείο της;

“Δεν σχετίζεται η αύξηση του ηλικιακού ορίου με τον αριθμό προσπαθειών που καλύπτονται”, απαντά η κ. Ράπτη. “Οι προσπάθειες που καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ είναι μέχρι τέσσερις. Ο αριθμός των προσπαθειών που θα κάνει μια γυναίκα με δικά της έξοδα, είναι απόφαση της ίδιας. Μπορεί να κάνει όσες επιθυμεί”.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους

Επιτρέπεται πλέον η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν.

“Αυτό σημαίνει, ότι μια γυναίκα που είναι 25, 30, 35 ετών και που π.χ. δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο τη δεδομένη στιγμής, είναι προτιμότερο να καταψύξει τα ωάριά της παρά να πάρει γενετικό υλικό από μία δότρια όταν έρθει η στιγμή να αποκτήσει οικογένεια. Γιατί μια γυναίκα που θα αποφασίσει να γίνει μητέρα σε πιο προχωρημένη ηλικία, ενδεχομένως το γενετικό υλικό που θα έχει τότε να μην είναι κατάλληλο προς γονιμοποίηση”, εξηγεί η βουλευτής.

Καλύπτει το Υπ. Υγείας μέρος του κόστος της κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού; “Δεν παρεμβαίνουμε στον τρόπο ή στο κόστος κάλυψης των παρεχόμενων υπηρεσιών”, απαντά η ίδια. Επισημαίνει, πάντως, ότι “κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού μπορεί να γίνει από την ενηλικίωση και μετά. Κάτω των 18 ετών μπορεί να γίνει κρυοσυντήρηση μόνο για ιατρικούς λόγους όπως κακοήθειες που πρέπει να χορηγηθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία”.

Με την δυνατότητα απόκτησης παιδιού και εκτός γάμου, μέσω της κρυοσυντήρησης, βέβαια ενισχύονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Ρωτάμε την κ. Ράπτη, αν προβλέπεται κάποια περαιτέρω στήριξη σε αυτές. “Στον παρόντα νόμο δεν προβλέπεται κάποια στήριξη”, μας απαντά.

“Απολευθέρωση” μετά το διαζύγιο για χρήση γενετικού υλικού που έχει καταψυχθεί

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι, ότι καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων, ενώ επιτρέπεται και στη διαζευγμένη γυναίκα που έχει κάνει κρυοσυντήρηση ωαρίων να κάνει χρήση αυτών, χωρίς την συναίνεση του συντρόφου. “Νομικά, το γενετικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτόν από τον οποίον προέρχεται, ενώ αποτελεί και στοιχείο της προσωπικότητάς του, που σημαίνει, ότι ούτε συναίνεση χρειάζεται κατά την κατάψυξη ούτε κατά τη χρήση. Μέχρι πρότινος, μια γυναίκα που είχε συλλέξει ωάρια εντός γάμου, δεν επιτρεπόταν να τα χρησιμοποιήσει μετά το διαζύγιο. Πλέον αλλάζει αυτό” τονίζει η κ. Ράπτη.

Διαβάστε ακόμα:

Καλά νέα για τις γυναίκες: Αλλάζουν τα πάντα στην εξωσωματική και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η εξομολόγηση της Εριέττας Κούρκουλου για την εξωσωματική – Οι σκέψεις της για τον νεογέννητο γιο της

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι μόδα είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας