Εύα Καϊλή για την κατάψυξη ωαρίων: Η επιλογή της μητρότητας είναι μία σημαντική απόφαση για μία γυναίκα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη συνέκριναν με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία έδωσε έναν σημαντικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Ο λόγος για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Ευα Καϊλή, η οποία σήκωσε τα μανίκια κι ανέλαβε δράση μαζί με 29 ακόμη ευρωβουλευτές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στέλνοντας επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για το πάγιο αίτημα της Ελλάδας, σε μία αξιοσημείωτη χρονική συγκυρία που συμπίπτει με την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Εύα Καϊλή μίλησε στο Infowoman.gr για αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, τις προκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, καθώς και την κατάψυξη ωαρίων.

-Έχετε δηλώσει “είναι πολύ σωστή η κατάψυξη ωαρίων που δίνει μεγάλη ελευθερία στις γυναίκες από τις κοινωνικές πιέσεις και όλη την πίεση που μπορεί να σου ασκηθεί κατά καιρούς από την οικογένειά σου ή από τη δουλειά σου”… Επειδή απευθυνόμαστε σε γυναικείο κοινό, σε ήδη μητέρες, αλλά και νεαρές γυναίκες, που θα ήθελαν να γίνουν μητέρες, πείτε μας πόσο σημαντικό είναι για μια σύγχρονη γυναίκα σήμερα, επαγγελματία ή όχι, να μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τα σημαντικά ζητήματα στη ζωή της… Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να στηρίξει τη γυναίκα σε αυτό; Ζώντας και στο εξωτερικό, τι διαφορές βλέπετε με την ελληνική κοινωνία;

Η επιλογή της μητρότητας είναι μια ευαίσθητη και ιδιαίτερα σημαντική απόφαση στη ζωή μιας γυναίκας. Ειδικά, δε, σήμερα όπου οι γυναίκες αισθανόμαστε την πίεση να αντεπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους, την οποία πολλές φορές οι ίδιες, ίσως και η κοινωνία, επιβάλλουμε στον εαυτό μας. Είναι, επομένως, πολλοί οι λόγοι για τους οποίους με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων.
Άλλωστε, πως θα μπορούσα να διαφωνήσω ως άνθρωπος που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και υποστηρίζει όσες εξ αυτών θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή και τις επιλογές μας; Ξέρετε, ως πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης & της Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έρχομαι σε επαφή με όλο το φάσμα των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων τους ως προς την βελτίωση του τρόπου ζωής μας.
Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι γυναίκες σήμερα έχουμε περισσότερες επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δεν θα ήταν κρίμα να αφήσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις, ή ακόμα και θέματα υγείας, να καθορίσουν το εφικτό ή ανέφικτο της μητρότητας εφόσον έχουμε νέες δυνατότητες;
Γιατί θα πρέπει να εξακολουθεί ο χρόνος να χτυπά με έναν συγκεκριμένο τρόπο όταν υπάρχει πλέον η γνώση και η τεχνολογία; Νομίζω, όλες μας έχουμε ακούσει για γυναίκες που έγιναν μητέρες για να «προλάβουν», αλλά και για άλλες νεότερες οι οποίες για λόγους υγείας δεν «πρόλαβαν».
Τώρα για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια: ναι, έχουμε προχωρήσει σημαντικά στον τομέα αυτό και νομίζω πως η ελληνική οικογένεια είναι πλέον σε θέση να στηρίξει κάθε γυναίκα σε αυτήν της την επιλογή.
Οι διαφορές με την Ευρώπη δεν θα έλεγα ότι είναι πλέον τόσο μεγάλες, θα ήθελα όμως να δω την Ελλάδα να εντάσσει στην κοινωνική πολιτική της πρόνοιες σχετικές με την μερική ή ολική κάλυψη της δαπάνης μιας τέτοιας επιλογής. Αυτό θα ήταν πραγματικά προοδευτικό αλλά και ωφέλιμο για το σύνολο μιας κοινωνίας υπό την σκιά της υπογεννητικότητας.

  • Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο Infowoman.gr