Τι είναι το σύνδρομο του παγωμένου ώμου που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες;

Πονάτε μόνιμα στον ώμο, περισσότερο τη νύχτα και έχουν περιοριστεί όλες οι κινήσεις του; Προσοχή, μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο του παγωμένου ώμου (συμφυτική θυλακίτις), που πλήττει άτομα άνω των 40 χρόνων και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες.

«Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος νιώσει πόνο στην άρθρωση του ώμου που περιορίζει την κινητικότητα, πρέπει άμεσα να πάει στο γιατρό. Οι περισσότεροι ασθενείς με μόνιμο πόνο στον ώμο, σε πρώτο στάδιο ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική θεραπεία, αλλά ο έντονος πόνος και η παράταση των συμπτωμάτων αποτελούν κακή πρόγνωση και τότε πρέπει να ανησυχήσουν», αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπεδικός – Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μερικές περιπτώσεις η κινητικότητα μπορεί να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι δύσκολο ο ασθενής να εκτελέσει πολλές καθημερινές εργασίες, όπως το χτένισμα, το ντύσιμο ή το βούρτσισμα των δοντιών.

Συμπτώματα:

Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτις του ώμου είναι πάθηση αγνώστου αιτιολογίας με συμπτώματα:

• Μόνιμο πόνο στον ώμο που παρουσιάστηκε σχετικά απότομα

• Μόνιμο πόνο ως εξέλιξη χρόνιου πόνου και περιορισμό όλων των κινήσεων (ενεργητικών και παθητικών) προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς ειδικά ευρήματα στις ακτινογραφίες του ώμου

«Ο πόνος μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα σε κάποιο βαθμό μετά από μήνες ή χρόνια, δυστυχώς όμως συνήθως παραμένουν τα αρνητικά αποτελέσματα της μακροχρόνιας δυσκαμψίας, όπως είναι η μυϊκή ατροφία, μερική δυσκαμψία κ.α», εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης.

Ο παγωμένος ώμος πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 40-70 χρόνων και αφορά το 2-4% του πληθυσμού και συχνότερα γυναίκες. Συνήθως αρχίζει με πόνο στο δελτοειδή μυ και μπορεί να μεσολαβήσει και μία κρίση αυχενικής ριζίτιδος. Ακολουθεί τραυματισμός του ώμου ή κρίσεις περιαρθρίτιδας που δεν θεραπεύθηκαν σωστά. Σπάνια η δυσκαμψία εγκαθίσταται χωρίς πόνο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr