“Πόσες φορές θα πρέπει να στο πω”;: Δείτε πώς πρέπει να χειριστείτε την ασυνεπή συμπεριφορά των παιδιών

“Δεν έχεις καταλάβει ότι το εννοώ;” “Είναι η τρίτη φορά αυτήν την εβδομάδα!” “Πότε θα το καταλάβεις επιτέλους;” Είναι μια εγγύηση που πηγαίνει χέρι χέρι με το να είσαι γονιός: τα παιδιά σίγουρα θα κάνουν πράγματα που δεν θα τα περιμένεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να είστε έτοιμοι με ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης εάν το παιδί σας αρχίσει να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο -και αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που θα κάνετε, τους συμφωνημένους κανόνες τους σπιτιού και τα βλοσυρά σας βλέμματα. Προφανώς, δεν μπορείτε να αφήσετε την κακή συμπεριφορά ατιμώρητη. Το παιδί θα πρέπει να γίνει υπεύθυνο για τις λάθος συμπεριφορές, έτσι ώστε οι συνέπειες που θα δεχτεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά όσον αφορά στην πειθαρχία καθώς και ένας σπουδαίος τρόπος να διευκολύνετε τη δική σας ζωή.

Το παιδί για να υπακούσει, δεν χρειάζεται πάντα την “τιμωρία” και ποτέ κανένας γονιός δεν θα πρέπει να καταφεύγει στην άσκηση σωματικής βίας για να πειθαρχήσει το παιδί του. Όπως και να ‘χει, υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις όπου οι συνέπειες για το παιδί είναι απαραίτητες. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά εδώ θα βρείτε μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση.

Κάθε φορά που εφαρμόζετε μια συνέπεια, θα πρέπει:

→ …να την ανακοινώσετε από την αρχή: Προετοιμάστε το παιδί, λέγοντας του ξεκάθαρα τι θα ακολουθήσει, αν η συμπεριφορά του συνεχιστεί. Θα μπορούσατε ακόμη και να τη γράψετε, έτσι ώστε να είναι απολύτως κατανοητό από το παιδί τι μέτρα θα λάβετε. Βάλτε το παιδί σας να υπογράψει τη συμφωνία ώστε να καταλάβει πως οι προθέσεις σας είναι πολύ σοβαρές. ΑΚΟΜΗ: Σκεφτείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να σκεφτεί το ίδιο μια κατάλληλη συνέπεια για τη συμπεριφορά του. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εμπλέξετε το παιδί και να αναλάβει πιο ενεργά τις ευθύνες για τις πράξεις του. Οι συνέπειες που σκέφτονται τα παιδιά, συνήθως, είναι πιο σκληρές από εκείνες των γονέων. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε με τις προτάσεις του, αρκεί να το εμπλέξετε στη διαδικασία.

→ …να συμφωνεί με “το αδίκημα”: Μια κατάλληλη συνέπεια για την αγένεια θα ήταν να κάνει το παιδί μια χάρη ή ένα θέλημα για το παιδί στο οποίο ήταν αγενές. Αντίστοιχα, για το κλέψιμο κάποιου παιχνιδιού θα ήταν σωστό να επιστρέψει το παιχνίδι και να πληρώσει από το χαρτζιλίκι του για τυχόν ζημιές.

→ …να ταιριάζει στο αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού: Για παράδειγμα, μην απαιτήσετε από ένα πεντάχρονο να γράψει εκατό φορές “δεν θα ξαναπώ ψέμματα”.

→ …να μην είναι διαπραγματεύσιμη: Άπαξ και ορίσετε μια συνέπεια ως επακόλουθο μιας κακής συμπεριφοράς, επιμείνετε σε αυτήν και να είστε κάθετοι.

→… να μην αργήσει να εφαρμοστεί: Ξεκινήστε την επιβολή μιας συνέπειας αμέσως, “στην σκηνή του εγκλήματος”, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και το παιδί να καταλάβει την άμεση σύνδεση της με τις πράξεις του. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα στο εστιατόριο, απομακρύνετέ το αμέσως και επιβάλετέ του τη συνέπεια που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ σας.

→ …να τη γνωστοποιήσετε σε όλους: Συζητήστε με τον/την σύζυγο, το δάσκαλο, τους παππούδες, την κοπέλα που φυλάει το παιδί, ό,τι χρειάζεται να ξέρουν και ό,τι έχετε συμφωνήσει με το παιδί σας σχετικά με τις συνέπειες της συμπεριφοράς του.

→ …διαφυλλάττει την αξιοπρέπεια του παιδιού: Αποφύγετε να μαλώνετε το παιδί σας μπροστά σε κόσμο ή στους φίλους του. Να του φέρεστε με σεβασμό. Παραμείνετε ήρεμοι και ουδέτεροι. Γίνετε το παράδειγμα για το πώς πρέπει και το παιδί σας να λειτουργεί υπό πίεση.

Άννα Μανιά

Ειδική Παιδαγωγός