Τι να κάνετε όταν διαφωνείτε στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Κάθε ζευγάρι, όσο αγαπημένο κι αν είναι, πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές που οι δύο γονείς διαφωνούν ή υψώνουν τον τόνο της φωνής τους. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι γονείς να συμφωνούν, αλλά εισάγουν επίσης την ιδέα ότι αυτή η συμφωνία αποδέχεται μικρές διαφορές ύφους, τόνου, συμπεριφοράς.

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Τι να κάνετε:

• Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καλό να αποφεύγετε να εκδηλώνετε μπροστά του τις διαφωνίες σας. Ειδικότερα, όσον αφορά απαγορεύσεις και «ποινές» είναι σημαντικό να ενεργείτε πάντοτε κατά τον ίδιο τρόπο, για να μην του δημιουργήσετε ανασφάλεια.

• Από την ηλικία των 4-5 ετών το μικρό παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι οι απόψεις σας, όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του, συχνά είναι αποτέλεσμα συζητήσεων ότι καθένας έχει τη δική του γνώμη και μερικές φορές ο ένας πείθει τον άλλο. Αυτά αποτελούν για τα παιδιά εμπειρία θετική και διδακτική.

• Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να διακόπτετε ή να αποδοκιμάζετε τον/τη σύντροφό σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι οι απόψεις του είναι άδικες ή παράλογες για το παιδί.

• Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετό το παιδί να το μαλώσει ο ένας από τους δύο γονείς. Με το να νιώσει ότι και οι δύο το μαλώνετε και το αποδοκιμάζετε, ταυτόχρονα του περνάτε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πια διέξοδος γι’ αυτό.

• Κάποιες διαφορές μεταξύ των γονιών δεν βλάπτουν, δεν χρειάζεται να ζορίζεστε για να καταπιέσετε τις διαφορές με το σύντροφό σας.

Αν υπάρχει μια συμφωνία βαθύτερη, οι διαφορές προσέγγισης εμπλουτίζουν τη σχέση.